Robert Mancini wordt naar alle waarschijnlijkheid later deze maand gepresenteerd als nieuwe bondcoach van Italië.

Volgens het Italiaanse Sky Sports heeft de 53-jarige coach van Zenit Sint-Petersburg een akkoord bereikt in een gesprek met vice-commissaris Alessandro Costacurta en teammanager Gabriele Oriali van de 'Squadra Azzurra'.

Naar verwachting wordt Mancini op 20 mei gepresenteerd, een week nadat de Russische competitie is afgelopen. De voormalig aanvaller heeft nog een contract tot de zomer van 2020 bij Zenit, dat vierde staat en geen kampioen meer kan worden.

Viervoudig wereldkampioen Italië zit sinds november vorig jaar zonder bondscoach nadat in de play-offs tegen Zweden een deelname aan het WK van komende zomer werd misgelopen. De catastrofe kostte Giampiero Ventura na anderhalf jaar zijn baan.

Mancini is sinds de zomer van 2017 trainer van Zenit. Eerder stond de Italiaan aan het roer bij Fiorentina, Lazio, Internazionale, Manchester City, Galatasaray en opnieuw Inter, waarme hij drie keer kampioen van Italië werd. Met City pakte hij in 2012 de landstitel.

'Enorme eer'

In een interview met La Gazzetta dello Sport liet Mancini maandag al weten dat hij openstaat voor een rol als bondscoach van zijn vaderland.

"Het zou prestigieus en een enorme eer zijn, want het is een van de belangrijkste ploegen ter wereld. Maar op dit moment speelt er niets", zei de 36-voudig international van Italië, die als speler jaren voor Sampdoria uitkwam.

Na het ontslag van Ventura stond het Italiaanse elftal eind maart in de oefenduels met Argentinië (2-0 nederlaag) en Engeland (1-1 gelijkspel) onder leiding van interim-bondscoach Luigi Di Biagio.

Naar verluidt was ook Carlo Ancelotti in de race voor het bondscoachschap van Italië, maar de oud-coach van onder meer Juventus, AC Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain, Real Madrid en Bayern München zou hebben bedankt voor de eer.

De eerstvolgende wedstrijd van Italië is op maandag 28 mei, wanneer Saudi-Arabië in een oefeninterland de tegenstander is. In juni spelen de 'Azzurri' vriendschappelijk tegen Frankrijk en Nederland.