De FIFA gaat een zevenkoppige werkgroep samenstellen om de discussie over een nieuwe opzet van het WK voor clubteams en de Nations League in goede banen te leiden, zo meldt de wereldvoetbalbond maandagavond.

Het college zal moeten bestaan uit de algemeen-secretarissen van de zes confederaties. Namens de FIFA zal Fatma Samoura zitting nemen in de speciale commissie, de eerste vrouwelijke secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond.

Volgens de FIFA zal de werkgroep zich gaan buigen over het belang en de haalbaarbeid van de twee ambitieuze projecten. Deze mondiale evenementen zouden naar verluidt tussen 2021 en 2033 circa 25 miljard dollar aan inkomsten kunnen gaan generen dankzij nieuwe investeerders.

Tijdens een bestuursvergadering in Bogota in maart sprak FIFA-voorzitter Gianni Infantino voor de eerste keer over de lucratieve plannen. De Nations League zou een mondiale opzet moeten krijgen. Een dergelijke competitie tussen landenteams gaat in Europa in september van start en begint in Noord-Amerika in het najaar van 2019.

Nations League

De wereldwijde Nations League moet de plaats van de Confederations Cup innemen. Op dat toernooi spelen de kampioenen van de verschillende continenten plus de organisator van het eerstvolgende WK tegen elkaar.

De eerste ronde van de Nations League wordt in de nieuwe plannen nog steeds op continentaal niveau gespeeld. De beste acht landen uit de verschillende werelddelen plaatsen zich voor de finaleronde.

Het WK voor clubteams zou vanaf 2021 een vierjaarlijks toernooi worden met 24 deelnemende teams. Nu wordt het WK nog jaarlijks gehouden met zeven clubs. Sinds 2005 wordt er jaarlijks in december een WK voor clubteams gehouden, waarbij de kampioenen van de verschillende continenten het tegen elkaar opnemen.

Het WK voor clubs zou in 2021 van start moeten gaan met de nieuwe opzet. Van de 24 deelnemers zullen er 12 uit Europa afkomstig zijn; de acht finalisten van de Champions League in de vier voorgaande jaren en de vier winnaars van de Europa League. Vanuit Zuid-Amerika plaatsen de vier winnaars van de Copa Libertadores zich.