Zlatan Ibrahimovic speelt komende zomer definitief niet op het WK in Rusland, zo meldt de Zweedse bond donderdag.

"Zlatan heeft al eerder afscheid genomen van de nationale ploeg en hij is niet van gedachten veranderd", luidt de korte verklaring op de website van de bond.

De Zweedse teammanager Lars Richt heeft dinsdag met Ibrahimovic gesproken over een mogelijke terugkeer. "Hij vertelde dat hij niet meer voor het nationale team wil spelen. Het blijft 'nee'."

De 36-jarige Ibrahimovic beëindigde na het EK van 2016 in Frankrijk zijn interlandloopbaan. Nadat Zweden zich ten koste van onder meer Oranje en Italië verrassend plaatste voor het WK in Rusland, ontstonden geruchten over een mogelijke terugkeer van de spits, die in maart Manchester United verruilde voor Los Angeles Galaxy.

Ibrahimovic voedde de geruchten met uitspraken als "een WK zonder Zlatan is geen WK", "de kans dat ik naar het WK ga is levensgroot" en "als ik wil, dan ben ik erbij op het WK".

Het lijkt erop dat hij doelde op een optreden in een andere hoedanigheid in Rusland. Mogelijk gaat Ibrahimovic als boegbeeld van een FIFA-sponsor naar het WK.

62 goals

Doordat Ibramovic niet terugkeert blijft hij staan op 116 interlands waarin hij 62 keer scoorde. De aanvaller, die sinds enkele maanden volledig hersteld is van een zware knieblessure, was er wel bij op de WK's van 2002 en 2006 en vier EK's (2004, 2008, 2012 en 2016).

Zweden speelt in de groepsfase van het WK tegen Duitsland, Mexico en Zuid-Korea. Het WK begint op 14 juni met de wedstrijd tussen Rusland en Saudi-Arabië. Op 15 juli wordt de finale gespeeld.

Bekijk het programma en de pouleindeling van het WK in Rusland