De KNVB gaat voortaan jaarlijks afscheid nemen van spelers die hun interlandloopbaan beëindigd hebben. In even jaren doet de bond dat voor mannelijke internationals, in oneven jaren voor oud-speelsters van de Oranjevrouwen.

Dat maakt de voetbalbond maandag bekend, tegelijkertijd met het nieuws dat Wesley Sneijder op 6 september een afscheidsduel krijgt. De recordinternational mag tegen Peru zijn 134e wedstrijd voor Oranje spelen en op het veld afzwaaien.

Op zaterdag 13 oktober, bij de wedstrijd tegen Duitsland in de Johan Cruijff Arena voor de UEFA Nations League, zal de KNVB andere gestopte internationals in het zonnetje zetten.  

"We willen op deze wijze passend afscheid nemen van onze internationals", zegt Jean Paul Decossaux, commercieel directeur bij de KNVB. "Het wordt een traditie die we altijd zullen eerbiedigen."

"De KNVB vindt namens alle voetballiefhebbers dat onze belangrijkste spelers, want dat zijn de internationals, zo'n einde van hun carrière in Oranje verdienen. Het is een ode aan wat ze ons gebracht hebben. Zo moeten we omgaan met de mannen en vrouwen die ons zoveel plezier verschaft hebben."

Wall of Fame

De KNVB maakt bij de afscheidswedstrijd onderscheid tussen spelers met minder dan vijftig interlands, spelers met vijftig tot honderd interlands en spelers met meer dan honderd interlands.

Op de KNVB Campus in Zeist wordt een Wall of Fame gemaakt om de gestopte internationals te eren. Alle internationals krijgen bovendien een aandenken. "Afhankelijk van hun status als international ontvangen ze een heel pakket aan eerbewijzen aan hun carrière in Oranje", schrijft de KNVB.

De Nederlandse mannen spelen dit seizoen nog twee vriendschappelijke interlands. Op 31 mei in en tegen Slowakije en op 4 juni in Turijn tegen Italië. Die twee landen wisten zich net als Nederland niet te plaatsen voor het WK van komende zomer in Rusland.

De Oranjevrouwen spelen deze jaargang nog WK-kwalificatieduels met Noord Ierland (uit, 8 juni) en Slowakije (thuis, 12 juni).