Rusland ligt minder dan twee maanden voor de start van het WK in eigen land weer onder een vergrootglas bij de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft een zaak tegen de Russische bond aangespannen naar aanleiding van racisme in de oefeninterland tegen Frankrijk.

Donkere spelers moesten het eind vorige maand ontgelden bij de Russische fans, die in Sint-Petersburg apengeluiden maakten in de richting van onder anderen Paul Pogba.

Het thuisland verloor de oefeninterland tegen de verliezend EK-finalist van twee jaar geleden met 1-3, door doelpunten van Pogba en Kylian Mbappé (twee).

De FIFA heeft bewijs voor de racistische uitingen verzameld en is dinsdag een strafrechtelijke procedure tegen de Russische voetbalbond (RFS) gestart, zo meldt de mondiale federatie.

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verzocht om te helpen bij het identificeren van verschillende individuen die betrokken waren bij dit incident", bevestigt Alexey Smertin, die binnen de RFS verantwoordelijk is voor racismebestrijding, aan het Russische persbureau TASS.

"Als hun betrokkenheid aangetoond kan worden, dan bestaat er een grote kans dat zij een stadionverbod krijgen voor het WK", aldus oud-international Smertin.

Boete

Het is niet de eerste keer dat Rusland wordt aangeklaagd voor racisme. Ook bij de laatste twee EK-edities maakte de beruchte aanhang zich er schuldig aan, waarop de RFS een boete moest betalen.

Zenit, de vaste bespeler van het stadion in Sint-Petersburg, heeft eveneens een slechte naam. De huidige nummer vijf van de Premjer Liga werd door de UEFA al twee keer aangeklaagd voor racisme in Europa League-wedstrijden.

Rusland opent op 14 juni als gastheer zelf het WK met de groepswedstrijd tegen Saudi-Arabië. Het toernooi duurt tot en met 15 juli.

Bekijk het programma van het WK