Sparta Rotterdam is maandag akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB om Michiel Kramer voor liefst zeven wedstrijden te schorsen naar aanleiding van zijn rode kaart van zaterdag op bezoek bij Vitesse (7-0 nederlaag).

De spits werd in de blessuretijd van de eerste helft uit het veld gestuurd door scheidsrechter Kevin Blom nadat hij tegenstander Alexander Büttner al liggend in het gezicht had getrapt.

De linksback had zich even daarvoor ook niet onbetuigd gelaten doordat hij met zijn elleboog het luchtduel aanging, maar hij kwam er nog met geel vanaf.

"Mijn reactie naar Büttner was verkeerd. Ondanks dat het een duel was waarin ik een elleboog op mijn lip kreeg moet je niet zo reageren en hier bied ik mijn excuses voor aan", toont Kramer zich op de website van Sparta schuldbewust.

"Deze straf is fors. Wij accepteren een dergelijke reactie echter niet en gaan daarom mee in het voorstel van de tuchtcommissie", zegt directeur Manfrod Laros.

"We hebben met Michiel gesproken en hij heeft spijt van zijn reactie. Hij heeft hier de club en het team mee benadeeld. Voor de club is deze zaak nu afgedaan en gaat de focus volledig op de laatste drie competitiewedstrijden, te beginnen met de belangrijke thuiswedstrijd tegen NAC Breda aanstaande woensdag."

Degradatiegevaar

Sparta stond op het moment van het wegzenden van Kramer al op een 3-0 achterstand, waarna het na rust in ondertal de zevenklapper moest incasseren.

De Kasteelclub verkeert in serieus degradatiegevaar. De nummer zeventien en voorlaatst verdedigt in de resterende drie speelrondes vier punten op hekkensluiter FC Twente.

Sparta kan gezien de achterstand op de veilige nummer vijftien NAC Breda, namelijk zes punten) de nacompetitie al bijna niet meer ontgaan.

Voor Kramer betekent zijn lange uitsluiting dat zijn seizoen erop zit en dat hij in de eerste speelronde van de komende jaargang pas weer in actie kan komen.

Sparta speelt dit seizoen na NAC nog tegen Feyenoord (uit) en Heracles Almelo (thuis), waarna de ploeg van trainer Dick Advocaat het daarna als de stand zo blijft in de halve finales van de play-offs opneemt tegen een Jupiler League-club.

Siem de Jong

Ajax ging op zijn beurt akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB om Siem de Jong voor drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, te schorsen naar aanleiding van zijn rode kaart van zondag op bezoek bij PSV (3-0 nederlaag).

De middenvelder werd in de slotfase van de tweede helft uit het veld gestuurd door scheidsrechter Danny Makkelie nadat hij op de achillespees van tegenstander Santiago Arias had getrapt.

De Jong mist daardoor de thuiswedstrijden tegen VVV-Venlo en AZ, maar is in het uitduel met Excelsior wel gewoon weer van de partij.

Linksback Nicolas Tagliafico kreeg tegen PSV ook rood (twee keer geel) en moet daardoor ook de wedstrijd tegen VVV aan zich voorbij laten gaan.

Ajax verspeelde door de nederlaag in Eindhoven de landstitel aan PSV, maar heeft gezien de voorsprong van vijf punten op nummer drie AZ de tweede plaats en daarmee een ticket voor de voorrondes van de Champions League nog wel in eigen hand.