Hekkensluiter FC Twente is zaterdag weer een stap dichter bij degradatie uit de Eredivisie gekomen na een 2-1 nederlaag tegen ADO Den Haag. Nummer voorlaatst Sparta Rotterdam verloor ook, met liefst 7-0 van Vitesse.

FC Twente kwam tegen ADO Den Haag nog wel op een 0-1 voorsprong door een doelpunt van Fredrik Jensen, maar trok dankzij twee treffers van Björn Johnsen uiteindelijk toch aan het kortste eind.

Sparta Rotterdam stond tegen Vitesse halverwege al op een 3-0 achterstand en met een man minder op het veld (rood Michiel Kramer), en slaagde er na rust niet in om een veegpartij te voorkomen.

Sparta Rotterdam behoudt desondanks een voorsprong van vier punten op FC Twente, met nog slechts drie speelrondes voor de boeg.

ADO Den Haag is nog altijd terug te vinden op de negende plaats en moet nog een plekje stijgen wil het na afloop van het reguliere seizoen eventueel meedoen aan de play-offs om Europees voetbal.

Vitesse staat er wat dat betreft op de zesde plaats een stuk florissanter voor, maar de Arnhemmers hebben slechts twee punten meer dan ADO Den Haag.

Beheerst

FC Twente begon goed aan de uitwedstrijd tegen ADO en nam in de dertiende minuut dan ook verdiend de leiding via Jensen. De Finse spelmaker tikte een strakke voorzet van Adam Maher beheerst binnen.

De Tukkers verzuimden vervolgens verder afstand te nemen van ADO Den Haag doordat onder anderen Stefan Thesker een goede kopkans onbenut liet.

FC Twente kreeg daar in de blessuretijd van de eerste helft met de 1-1 van Johnsen de rekening voor gepresenteerd. De Noorse spits schoot na knullig balverlies van Oussama Assaidi fraai raak.

De kampioen van 2010 kwam er na rust niet meer aan te pas en dat resulteerde een kwartier voor tijd in de 2-1 van wederom Johnsen, die doelman Joël Drommel passeerde met een slim lobje.

FC Twente wist er nog wel een slotoffensief uit te persen en Jos Hooiveld had daarin ook de 2-2 op zijn schoen, maar de invaller trapte op onverklaarbare wijze van dichtbij over de bal heen.

Vitesse-Sparta

Sparta had tegen Vitesse van meet af aan niets in de melk te brokkelen en stond binnen het halfuur dan ook al op een 3-0 achterstand door doelpunten van Thulani Serero, Roy Beerens en een eigen goal van Sander Fischer.

Tot overmaat van ramp voor de ploeg van trainer Dick Advocaat werd Michiel Kramer kort voor rust ook nog eens met rood van het veld gestuurd nadat hij Alexander Büttner al liggend in het gezicht had geschopt.

Sparta Rotterdam kon daardoor in de tweede helft de ruimtes al helemaal niet meer belopen en zag Bryan Linssen (twee keer), Tim Matavz en Thomas Bruns nog tot scoren komen.

Bij Vitesse stond Edward Sturing voor het eerst als interim-coach aan het roer. Hij verving deze week Henk Fraser, die na tegenvallende resultaten niet meer het vertrouwen van de clubleiding had.

Het ontslag voorkwam dat Fraser op de bank zou plaatsnemen in het duel met zijn werkgever voor volgend seizoen.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie