De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL wil dat er bij het WK van 2022 in Qatar al 48 deelnemende landen zijn in plaats van 32.

Voorzitter Alejandro Dominguez vertelde donderdag op het CONMEBOL-congres in de Buenos Aires dat zijn federatie een verzoek tot vervroegde uitbreiding van het deelnemersveld heeft neergelegd bij FIFA-president Gianni Infantino.

Infantino nam in de Argentijnse hoofdstad zelf de petitie in ontvangst die ondertekend was door alle tien landen die aangesloten zijn bij de CONMEBOL. Zuid-Amerika heeft nu vier rechtstreekse WK-tickets, terwijl de nummer vijf van de kwalificatiereeks een play-off moet spelen. Het continent vindt dat het recht heeft op meer WK-tickets.

Qatar zit al volop in de voorbereidingen op het WK van 2022, dus het is maar de vraag of deze nog zo aangepast kunnen worden dat een uitbreiding van het deelnemersveld realistisch is. Het toernooi zal vanwege de hitte in Qatar plaatsvinden in november en december in plaats van juni en juli.

Het toevoegen van zestien extra landen zorgt ervoor dat er niet 64, maar 80 wedstrijden moeten worden afgewerkt op het WK. Het toernooi in Qatar zal maar 28 dagen duren, omdat de clubs hun spelers midden in het seizoen niet te lang kwijt willen.

WK 2026

De zogeheten FIFA-council besloot vorig jaar januari unaniem om het aantal deelnemende landen vanaf het WK 2026 uit te breiden tot 48. Sinds het wereldkampioenschap van 1998 doen er 32 ploegen mee.

Elk continent gaat meer landen afvaardigen naar het toernooi. Het is nog niet bekend waar het WK van 2026 zal plaatsvinden.

Bij een stemming op 13 juni in Moskou kiezen de 211 bij de FIFA aangesloten nationale bonden tussen het gezamenlijke bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico en dat van de enige overgebleven concurrent, Marokko.