De topper in de Jupiler League tussen Jong Ajax en NEC van afgelopen vrijdag (2-0) moet worden overgespeeld. Bij de Amsterdammers deed Teun Bijleveld mee, maar de middenvelder was niet speelgerechtigd. 

De 19-jarige Bijleveld ontving afgelopen maandag tegen FC Dordrecht (2-3) zijn vijfde gele kaart van het seizoen en was daardoor geschorst voor de thuiswedstrijd tegen NEC.

Door een administratieve fout van de KNVB dacht Ajax dat Bijleveld slechts op vier gele kaarten stond en dus speelgerechtigd was. Daardoor stond de Noord-Hollander gewoon in de basis bij de ploeg van trainer Michael Reiziger. 

Een woordvoerder van de KNVB spreekt tegen NUsport over een "menselijke fout met grote gevolgen". "De kaarten bij Jong Ajax moeten handmatig ingevuld worden en dat is bij de wedstrijd tegen De Graafschap niet gebeurd. Volgens ons systeem was de kaart van Bijleveld tegen FC Dordrecht zijn vierde."

Omdat het een fout is van de KNVB, neemt de aanklager betaald voetbal geen maatregelen tegen Ajax. De Amsterdammers kunnen volgens de voetbalbond echter niet in beroep gaan. 

Het is nog niet bekend wanneer de wedstrijd wordt ingehaald. Bijleveld mag dit keer in ieder geval niet meedoen tegen NEC, maar kan maandag wel in actie komen tegen FC Den Bosch.

Titelstrijd

De beslissing van de KNVB om de wedstrijd over te laten spelen heeft mogelijk grote gevolgen voor de titelstrijd in de Jupiler League. Koploper Fortuna Sittard koestert met nog vier speelronden te gaan vier punten voorsprong op NEC, maar dat aantal kan straks worden teruggebracht naar één. 

Jong Ajax, dat vanzelfsprekend niet kan promoveren naar de Eredivisie, heeft door de beslissing van de KNVB net als NEC 64 punten en neemt op doelsaldo de derde plek in.

Fortuna Sittard vervolgt de competitie maandagavond met een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. NEC ontvangt FC Oss en de beloften van Ajax gaan zogezegd op bezoek bij FC Den Bosch.

Overigens is Jong Ajax-NEC niet de enige wedstrijd dit seizoen in de Jupiler League die moet worden overgespeeld. Eerder dit seizoen gebeurde dat ook al met FC Oss-Jong AZ omdat er te veel 'oude' spelers in het veld stonden bij de Alkmaarders.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Jupiler League