Dirk Kuijt is vanaf volgend seizoen de trainer van Feyenoord onder 19, het hoogste jeugdelftal van de Rotterdammers.

"Ik heb er heel veel zin in", zegt de 37-jarige Kuijt donderdag op de site van Feyenoord. "Dit seizoen heb ik aan de hand van technisch directeur Martin van Geel de club van de andere kant leren kennen. Ik ben veel op Varkenoord geweest en heb me verdiept in de jeugdopleiding, een belangrijke levensader van de club."

"Feyenoord gaf aan het te waarderen dat ik alle tijd die ik in het voetbal steek, bij Feyenoord te investeren. Iets waar enorm veel respect uit spreekt."

Kuijt zal in ieder geval Cor Adriaanse als assistent naast zich krijgen. De ervaren trainer is dit seizoen de hoofdcoach van Feyenoord onder 19. Hij wordt geassisteerd door oud-spelers Ulrich van Gobbel en Arnold Scholten. Het is nog niet bekend wat zij volgend seizoen gaan doen.

Kuijt zette vorig jaar een punt achter zijn actieve carrière nadat hij met Feyenoord de eerste landstitel sinds 1999 had veroverd. In de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo (3-1) maakte hij een hattrick.

De clubicoon, die in totaal vijf seizoenen voor de Rotterdammers speelde, zal op zondag 27 mei een officiële erewedstrijd krijgen van Feyenoord.

Vijf jaar Kuijt bij Feyenoord in beeld

Dirk Kuijt kondigde woensdag aan te stoppen als voetballer. Een fotoserie van de periodes van de 36-jarige aanvaller bij Feyenoord. © ANP
De eerste periode van Kuijt bij Feyenoord was van 2003 tot 2006. © ANP
Kuijt kwam over van FC Utrecht. © ANP
Door zijn doelpunten en werklust groeide Kuijt snel uit tot publiekslieveling. © ANP
Prijzen zaten er niet in, zoals Kuijt ook in 2005 en 2006 geen zilverwerk veroverde met Feyenoord. © ANP
Met Salomon Kalou vormde de Katwijker een sterk duo. © ANP
In 2005 zegevierde Kuijt met Feyenoord op bezoek bij Ajax. © ANP
Kuijt werd almaar populairder in De Kuip. © ANP
Met een jonge Ron Vlaar, in 2006. © ANP
Een aangeslagen Kuijt, na de nederlaag van Feyenoord tegen Ajax in de play-offs. © ANP
De 34-jarige Katwijker keerde in 2015 na negen jaar terug in De Kuip. © ProShots
Zijn eerste seizoen kende pieken en dalen. Zo verloor Feyenoord zeven competitieduels op rij. © ProShots
Het teleurstellende seizoen in de competitie werd echter voor een deel goedgemaakt met het winnen van de KNVB-beker. © ANP
In de strijd om de Johan Cruijff Schaal in de zomer van 2016 moesten Kuijt en Feyenoord echter hun meerdere erkennen in PSV. © ANP
Zijn tweede en laatste seizoen bij Feyenoord verliep uitstekend. Kuijt was niet altijd zeker van een basisplek, maar was wel van grote waarde. © Proshots
Hij maakte zijn honderdvijftigste Eredivisietreffer en zijn honderdste doelpunt voor Feyenoord. © ProShots
Kuijt kreeg echter geen basisplek in de eerste kampioenswedstrijd tegen Excelsior, die bovendien met 3-0 werd verloren. © ANP
De vrouw van Dirk Kuijt, Gertrude, en hun zoontje verlaten diep teleurgesteld het Excelsior-stadion. © ProShots
Een week later maakte Feyenoord die nederlaag goed. Kuijt maakte een hattrick tegen Heracles en bezorgde zijn ploeg de eerste landstitel sinds 1999. © ANP
Zo kwam er een mooi einde aan de imposante spelersloopbaan van Kuijt. © ANP

Quick Boys

Kuijt, die momenteel bezig is met de op een na hoogste trainerscursus bij de UEFA, is dit seizoen assistent-trainer bij het eerste elftal van Quick Boys uit zijn geboortedorp Katwijk. Hij is blij dat hij in de komende jaargang aan de slag gaat met de beste jeugdspelers van Feyenoord.

"Het is een prachtige uitdaging om jeugdspelers een stukje Feyenoord-mentaliteit bij te brengen en bij te dragen aan hun ontwikkeling, met als einddoel zoveel mogelijk jongens de stap naar De Kuip te laten zetten."

Technisch directeur Van Geel denkt dat Kuijt een "grote meerwaarde" kan zijn op op Varkenoord, het jeugdcomplex van Feyenoord.

"Het is fantastisch dat iemand met zo'n staat van dienst zich dagelijks op Varkenoord gaat bevinden. Wij zijn ervan overtuigd dat Dirk met Cor Adriaanse een fantastisch team kan vormen, dat onze talenten op de juiste wijze kan begeleiden bij het zetten van een belangrijke stap richting het eerste elftal."