Amin Younes hoeft voorlopig niet op speeltijd te rekenen bij Jong Ajax in de Jupiler League. Trainer Michael Reiziger geeft bij het beloftenelftal van de Amsterdamse club de voorkeur aan talenten.

"Dit is een opleidingselftal, dus de talenten moeten de wedstrijden spelen. Dat gaan ze ook doen", liet Reiziger maandag voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht weten bij FOX Sports.

Ajax-trainer Erik ten Hag liet eerder al weten dat Younes in principe ook niet meer in aanmerking komt voor speelminuten bij Jong Ajax. "Ik sta er precies zo in als de hoofdtrainer", aldus Reiziger. "Daar is geen discussie over geweest."

Afgelopen vrijdag zei de coach van Jong Ajax nog dat de vleugelspeler niet speelgerechtigd is voor de beloftenploeg, maar navraag van FOX Sports bij de KNVB leerde dat hij wel mag spelen. De bond bevestigde dit tegenover NUsport.

Verrast

Ajax reageerde vervolgens verrast dat Younes toch speelgerechtigd is voor Jong Ajax. "Volgens ons is hij zeker niet speelgerechtigd", zei de woordvoerder van de Amsterdamse club tegenover NUsport.

Als een speler tien keer in de basis is begonnen voor een club in de Eredivisie, mag hij niet meer uitkomen voor de beloftenploeg van die club. Younes heeft dit seizoen negen competitieduels vanaf de aftrap meegedaan bij Ajax.

Vorige week maandag werd bekend dat de Duitser de rest van het seizoen niet meer welkom is bij de A-selectie van de Amsterdamse club. Hij moet de komende maanden meetrainen met Jong Ajax.

Aanleiding voor de verbanning was dat Younes tweeënhalve week geleden kort voor tijd weigerde in te vallen in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Daarop besloot Ten Hag de vijfvoudig international voor twee weken te verbannen naar het beloftenelftal en dat werd deze week omgezet naar een verbanning voor de rest van het seizoen.

Napoli

Vorig seizoen was Younes nog een vaste waarde bij Ajax, maar in de loop van deze jaargang raakte hij zijn basisplaats kwijt.

In de winterstop leek de 24-jarige aanvaller te vertrekken naar Napoli, maar de transfer ketste om onduidelijke redenen op het laatste moment af. Naar verluidt gaat hij komende zomer, wanneer zijn contract bij Ajax afloopt, alsnog naar de Italiaanse topclub.

Sinds de transfer is afgeketst begon Younes in geen enkele wedstrijd meer in de basis bij Ajax, maar hij kan nu dus wel spelen voor Jong Ajax, dat de derde plaats bezet in de Jupiler League. De ploeg van Reiziger heeft een punt minder dan koploper Fortuna Sittard.

Bekijk het programma en de stand in de Jupiler League