Feyenoord heeft zondag met speels gemak de stadsderby tegen Excelsior gewonnen. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zegevierde in De Kuip met 5-0.

Bij rust leidde Feyenoord al met 3-0 door goals van Jean-Paul Boëtius, Jens Toornstra en Tonny Vilhena. In de tweede helft scoorde Steven Berghuis, waarna het door een eigen doelpunt van Jordy de Wijs nog erger werd voor het zwakke Excelsior.

Door de zege blijft Feyenoord stevig op de vierde plaats, met drie punten voorsprong op FC Utrecht. AZ, over drie weken tegenstander van de Rotterdammers in de KNVB-bekerfinale, heeft elf punten meer.

Excelsior staat elfde en heeft nog een klein kansje op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Dat zou een primeur zijn voor de Kralingers, die dit seizoen lijfsbehoud als doelstelling hadden. Met twaalf punten voorsprong op nummer zestien Roda JC hoeft Excelsior allang niet meer te vrezen voor degradatie.

Overstapje

Dat de belangen voor Excelsior niet groot waren, was zondag merkbaar in De Kuip. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag gaf Feyenoord alle ruimte en dat leverde binnen vier minuten al de eerste goal voor de thuisclub op. Boe krulde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied hard en secuur langs Theo Zwarthoed, na een pass van Toornstra en een handig overstapje van Vilhena.

In de 27e minuut waren de rollen omgedraaid. Toornstra hoefde de indraaiende voorzet van Boëtius alleen maar op zijn hoofd te laten vallen om Zwarthoed te passeren (2-0).

Kort voor rust kwam Feyenoord ook nog op 3-0, mede door geklungel van Excelsior. Captain Ryan Koolwijk leverde de bal op eigen helft zomaar in.

Via Karim El Ahmadi en Berghuis kwam de bal bij Vilhena, die al zijn tiende doelpunt van het seizoen liet aantekenen. De 23-jarige middenvelder heeft nu al meer gescoord dan in de twee voorgaande seizoenen bij elkaar.

Frustratie

Door de riante voorsprong van Feyenoord kabbelde de wedstrijd na rust zonder enige spanning voort. Het onthutsend zwakke Excelsior speelde niets klaar, terwijl Feyenoord niet eens echt hoefde aan te dringen om tot meer kansen te komen.

Clubtopscorer Berghuis knalde tien minuten na rust van buiten het strafschopgebied zijn dertiende treffer van het seizoen binnen. Een kwartier werd het nog erger voor Excelsior, omdat De Wijs een voorzet van Bilal Basaçikoglu, ingevallen voor de aangeslagen Berghuis, in eigen doel gleed: 5-0. 

Dat de ruime achterstand voor frustratie zorgde bij Excelsior, werd even later duidelijk. Jurgen Mattheij trapte de jonge Dylan Vente, die bij afwezigheid van de geblesseerde Nicolai Jörgensen en Robin van Persie in de spits stond, hard van achter op het moment dat de bal allang weg was. Arbiter Serdar Gözübüyük spaarde Mattheij, waardoor Excelsior de afstraffing met elf man mocht afmaken.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie