Matthias Sammer keert na bijna twee jaar afwezigheid terug in de Duitse voetbalwereld. De 50-jarige Duitser gaat als extern adviseur aan de slag bij Borussia Dortmund.

De oud-international werkte van 2012 tot en met 2016 met veel succes als technisch directeur van Bayern München, maar leverde zijn contract in nadat een kleine stoornis in de doorbloeding van zijn hersenen was geconstateerd.

Sammer verscheen sindsdien alleen af en toe op tv als analist bij Eurosport. Hij keert nu terug bij Dortmund, waarbij hij de laatste jaren van zijn carrière speelde en daarna vanaf 2000 vier jaar trainer was.

"We hebben iemand als Matthias Sammer nodig", zei algemeen directeur Hans-Joachim Watzke tegenover Duitse media. "Zijn analyserend vermogen, zijn passie, zijn heldere visie."

Volgens Watzke gaat Sammer zich niet bemoeien met de dagelijkse gang van zaken, maar schuift hij zo nu en dan aan om zijn mening en advies te geven.

Zorc

Michael Zorc, die eerder deze week zijn contract als technisch directeur verlengde tot medio 2021, houdt de zeggenschap over alle voetbalgerelateerde zaken. Lars Ricken of Sebastian Kehl gaat Zorc hoogstwaarschijnlijk assisteren.

Watzke botste in het verleden regelmatig met Sammer, omdat die als directeur van Bayern München onder anderen Robert Lewandowski, Mats Hummels en Mario Götze weghaalde bij Dortmund.

"Maar we zijn ouder en volwassener geworden", aldus Watzke. "In de gesprekken met Matthias heb ik gemerkt dat hij veel meer affiniteit met 'BVB' heeft dan velen denken."

Borussia Dortmund bezet in de Bundesliga derde op achttien punten van koploper Bayern München, dat zaterdag uitgerekend tegen de 'Borussen' de landstitel kan veroveren.

Bekijk het programma en de stand in de Bundesliga