Steffi Jones is dinsdag ontslagen als bondscoach van de Duitse voetbalsters. De 45-jarige oud-international moet vertrekken vanwege de recente slechte resultaten van de tweevoudig wereldkampioen.

De 66-jarige Horst Hrubesch, die in 2016 de Duitse mannen naar zilver leidde bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, zal volgende maand bij de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië en Slovenië op interim-basis de taken van Jones overnemen, meldt de Duitse bond DFB op zijn site.

Jones, die in 2003 met haar land de wereldtitel veroverde, was sinds augustus 2016 de bondscoach van de Duitse voetbalsters, nadat ze daarvoor assistent was onder Silvia Neid.

Onder leiding van de 111-voudig international werd Duitsland afgelopen zomer bij het EK in Nederland als titelverdediger al uitgeschakeld in de kwartfinales.

De DFB besloot na een evaluatie om Jones nog een kans te geven en haar contract zelfs te verlengen tot en met het WK van 2019 in Frankrijk, maar nu moet ze alsnog vertrekken.

Duitsland leed afgelopen oktober in de WK-kwalificatie een pijnlijke en zeldzame 2-3 thuisnederlaag tegen IJsland en eindigde begin deze maand als laatste bij de SheBelieves Cup in Amerika door twee nederlagen en een gelijkspel.

Nieuwe impuls

"Ik hoop dat deze trainerswissel voor een nieuwe impuls zorgt bij het elftal", aldus Hannelore Ratzeburg, vicepresident van het vrouwenvoetbal bij de DFB. "Hopelijk vindt de ploeg snel zijn oude zelfvertrouwen terug."

Hrubesch, die begin jaren tachtig 21 interlands speelde voor West-Duitsland, was nog niet eerder coach van een vrouwenteam. "Maar ik heb het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren gevolgd en was vorig jaar ook bij het EK", zegt hij. "Ik wil graag helpen."

Hrubesch zal op 7 april in de thuiswedstrijd tegen Tsjechië voor het eerst op de bank zitten bij de Duitse ploeg.