Met Dwight Lodeweges krijgt Ronald Koeman een ervaren assistent-bondscoach naast zich. De 60-jarige Lodeweges wordt dit seizoen tijdens de interlandperiodes gehuurd van PEC Zwolle en maakt in de zomer definitief de overstap.

Lodeweges keert daarmee terug bij de KNVB, waar hij in het seizoen 2016/2017 Oranje onder-20 coachte. De bond wil de aanstelling, die dinsdag door verschillende media wordt gemeld, desgevraagd nog niet officieel bevestigen.

Tijdens de oefenduels met Engeland (23 maart) en Portugal (26 maart) zal Lodeweges voor het eerst als rechterhand van Koeman fungeren. Ook bij de vriendschappelijke wedstrijden tegen Slowakije (31 mei) en Italië (4 juni) wordt Lodeweges gehuurd van PEC Zwolle. Per 1 juli treedt hij vast in dienst van de bond.

Al direct na de aanstelling van Koeman begin februari werd duidelijk dat Lodeweges in beeld was om assistent te worden. Ook de namen van Kees van Wonderen, keeperstrainer Patrick Lodewijks en conditietrainer Jan Kluitenberg werden destijds genoemd.

De laatste klus van Lodeweges als hoofdtrainer was bij sc Heerenveen. Eerder stond hij ook voor de groep bij onder meer SC Cambuur, NEC, PSV (interim), FC Groningen, PEC, het Canadese FC Edmonton en JEF United uit Japan.

Selectie

Vrijdag maakt Koeman zijn eerste definitieve selectie als keuzeheer bekend. In zijn 33-koppige voorselectie zitten met Ruud Vormer (Club Brugge), Justin Kluivert (Ajax), Steven Bergwijn (PSV), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo) en het AZ-trio Wout Weghorst, Guus Til en Marco Bizot zeven nieuwe namen.

Op maandag komt Oranje bijeen in aanloop naar de interlands tegen Engeland en Portugal. De standplaats van het Nederlands elftal is niet langer Huis ter Duin in Noordwijk, maar de KNVB-campus in Zeist.