Danny Blind wordt door Ajax voorgedragen om toe te treden tot de raad van commissarissen van de club. De aandeelhouders zullen op een buitengewone algemene vergadering op maandag 23 april een besluit nemen over zijn aanstelling.

De voormalig bondscoach van Oranje moet de opvolger worden van Theo van Duivenbode, die in augustus vorig jaar opstapte uit onvrede over het technische beleid van de Amsterdamse club. De grootaandeelhouder (de vereniging Ajax) en de ondernemingsraad van Ajax steunen de voordracht van Blind.

"Na het vertrek van Van Duivenbode zijn wij op zoek gegaan naar een geschikte opvolger", zegt president-commissaris Leo van Wijk maandag op de website van Ajax. "Een collega-commissaris die zich met name op de voetbalportefeuille gaat richten. Iemand die de nodige ervaring met zich meebrengt en bij voorkeur Ajacied is en de club goed kent."

"Wij waren verheugd toen Danny Blind liet weten geïnteresseerd te zijn. Danny voldoet ruimschoots aan de criteria die wij voor ogen hebben, dus ik ben erg tevreden dat wij hem voor kunnen dragen als kandidaat."

Naast Van Wijk maken Ernst Ligthart, Leen Meijaard en Peter Mensing momenteel deel uit van de rvc van Ajax.

Carrière

De 56-jarige Blind speelde als verdediger tussen 1986 en 1999 372 competitieduels voor Ajax. Hij was aanvoerder toen de Amsterdammers in 1995 de Champions League en de Wereldbeker voor clubs wonnen.

Daarna werd de 42-voudig international van Oranje directeur spelersbeleid, jeugdtrainer, hoofd jeugdopleiding en hoofdtrainer in de Arena.

Als hoofdtrainer presteerde Blind teleurstellend. Onder zijn leiding werd Ajax in het seizoen 2005/2006 slechts vierde. Aan het eind van het seizoen werd hij door toenmalig technisch directeur Martin van Geel ontslagen.

Na een kort uitstapje als technisch directeur van Sparta keerde de vader van Manchester United-speler Daley Blind in 2008 weer terug bij Ajax. Hij werd technisch directeur en later assistent-trainer van hoofdtrainer Frank de Boer.

Blind ging in 2011 opnieuw als technisch directeur aan de slag toen de toenmalige beleidsmakers van Ajax met Louis van Gaal als algemeen directeur verder wilden. Johan Cruijff stapte met enkele jeugdtrainers naar de rechter en wist de benoeming van Van Gaal te voorkomen. Blind besloot zijn functie toen neer te leggen.

Bondscoach

Blind trad in 2012 in dienst bij de KNVB, waar hij assistent-bondscoach van eerst Louis van Gaal en later van Guus Hiddink werd. Na het ontslag van Hiddink werd Blind in 2015 zelf bondscoach.

De geboren Zeeuw werd in maart 2017 ontslagen na een 2-0 nederlaag tegen Bulgarije, waardoor kwalificatie voor het WK 2018 uit zicht raakte. Sindsdien bekleedde hij geen functie meer in de voetbalwereld.