NAC Breda en Sparta Rotterdam hebben zaterdag belangrijke zeges geboekt in de strijd tegen degradatie. De ploeg uit Breda won met 0-2 van ADO Den Haag en de Rotterdammers waren met dezelfde cijfers te sterk voor Roda JC. Excelsior versloeg en passeerde VVV-Venlo (2-3).

De zege van Sparta op Roda JC was enorm belangrijk voor de ploeg van trainer Dick Advocaat. In het Parkstad Limburg Stadion wonnen de Rotterdammers met 0-2 en namen ze afstand van de Limburgers en FC Twente, dat vrijdag met 2-1 verloor bij Heracles Almelo.

Sander Fischer opende op fraaie wijze de score namens Sparta. Als een echte spits nam de centrale verdediger een hoge bal op de slof en knalde hard binnen. Na rust tilde Robert Mühren de score naar 0-2, door een leep balletje van Thomas Verhaar af te ronden.

Roda JC probeerde met hoge ballen en opportunistisch spel nog iets te doen aan de achterstand, maar de ploeg van trainer Robert Molenaar was niet bij machte om een nederlaag te voorkomen. De beste kans waren zelfs nog voor Sparta, maar gescoord werd er niet meer.

De overwinning geeft Sparta weer wat lucht in de strijd tegen directe degradatie. De club uit Rotterdam staat nu zestiende, met vier punten voorsprong op Roda JC, dat hekkensluiter is. FC Twente heeft een punt meer dan de club uit Kerkrade.

ADO-NAC

NAC nam tegen ADO Den Haag na ruim een kwartier de leiding door een treffer van Mounir El Allouchi. Thierry Ambrose verdubbelde nog voor rust de voorsprong vanaf elf meter. Wilfried Kanon stuitte in het strafschopgebied de doorgebroken Umar Sadiq, waarna hij rood kreeg van arbiter Danny Makkelie.

Het Haagse publiek bestookte de leidsman vervolgens met spreekkoren. Dat was de scheidsrechter na rust zo zat, dat hij het duel tijdelijk stillegde. Na enkele minuten werd de wedstrijd hervat, maar er kwam geen verandering meer in de uitslag.

Door de zevende overwinning van het seizoen heeft NAC na 27 duels 27 punten. Het staat daarmee negen punten voor op de zestiende plaats, die na dit seizoen goed is voor deelname aan de play-offs om promotie en degradatie. ADO blijft bovenin de middenmoot.

NAC moest het in Den Haag stellen zonder Stijn Vreven. De coach is na zijn woede-uitbarsting tegen Feyenoord (2-1 zege) voor drie wedstrijden geschorst en zat zijn eerste duel daarvan uit.

VVV-Excelsior

In de strijd tussen twee verrassende middenmoters bevestigde Excelsior tegen VVV wederom sterk te zijn in uitduels. Levi Garcia opende namens de bezoekers de score in De Koel door een afvallende bal keurig binnen te schuiven.

Vlak voor rust kwam VVV langszij doordat Jurgen Mattheij een corner onhoudbaar achter zijn eigen doelman Zwarthoed kopte. Na een uur spelen zette Hicham Faik de Kralingers met een schitterende uithaal weer op voorsprong.

Toen Mike van Duinen tien minuten voor tijd ook nog de 1-3 binnentikte was de wedstrijd gespeeld. Lennart Thy maakte vlak voor tijd nog de aansluitingstreffer, maar verder kwam VVV niet.

Door de zege ruilen Excelsior en VVV van plaats op de ranglijst. De Rotterdammers staan nu elfde, de Venlonaren vinden zichzelf terug op de twaalfde stek.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie