Een groep supporters van VVV-Venlo wordt niet vervolgd voor het discrimineren en beledigen van spelers van PSV. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag besloten.

Na de wedstrijd op 15 oktober in Venlo werden enkele spelers van PSV die op weg waren naar de kleedkamer uitgescholden en daarbij werden ook apengeluiden gemaakt. Het bestuur van VVV deed aangifte tegen de supporters.

Na onderzoek heeft het OM echter niet kunnen achterhalen door wie de gewraakte uitlatingen zijn gedaan en groepsaansprakelijkheid is volgens de wet niet mogelijk. Daarom kan er niemand vervolgd worden.

"Het Openbaar Ministerie keurt dergelijk gedrag ten zeerste af. Deze uitlatingen zijn zeer discriminerend en grievend richting de betreffende PSV-spelers en ondermijnen een maatschappij waarin gelijke behandeling zonder onderscheid naar ras een groot goed is", aldus hoofdofficier van justitie Jan Eland in een toelichting.

Omdat de discriminerende uitlatingen niet "wettig en overtuigend" aan een specifiek persoon toegeschreven kunnen worden, kan het OM "niet anders dan concluderen dat er geen succesvolle vervolging kan worden ingesteld".

Walgelijk

VVV keurde in oktober in een verklaring op de eigen website het gedrag van de fans al af. "Deze walgelijke racistische geluiden horen niet thuis in een voetbalstadion en staan haaks op de kernwaarden van onze club", meldde de Limburgse Eredivisionist.

PSV won de wedstrijd in Venlo met 2-5. De club uit Eindhoven is inmiddels met nog acht speelrondes te gaan hard op weg naar de landstitel. VVV bezet de tiende plaats op de ranglijst.

Bekijk de stand en het progamma in de Eredivisie