Ajax heeft over de eerste helft van het boekjaar 2017/2018 een nettowinst van 16,9 miljoen euro geboekt. Dat blijkt uit de cijfers die de Amsterdammers dinsdag hebben gepubliceerd.

De winst is voor een groot deel terug te voeren op de inkomsten uit transfers, aangezien Ajax dit jaar voor het eerst sinds lange tijd Europees voetbal misliep.

Ajax hield aan transfers in totaal 27,2 miljoen euro over. De club kreeg tot 31 december 37,9 miljoen euro binnen. Dat kwam door de verkoop van spelers als Davinson Sanchez (Tottenham Hotspur), Jairo Riedewald (Crystal Palace) en Kenny Tete (Olympique Lyon). Zelf gaf Ajax 10,7 miljoen euro uit.

De komst van Nicolas Tagliafico en Rasmus Kristensen, die gezamenlijk voor zo'n 9 miljoen euro overkwamen van respectievelijk Independiente en FC Midtjylland, zijn nog niet in de cijfers opgenomen, omdat die overeenkomsten pas na 31 december zijn afgerond.

Door het mislopen van Europese wedstrijden daalde desondanks de netto-omzet wel met 8 miljoen euro naar 46,8 miljoen euro. Het totaal eigen vermogen ging daarentegen wel met 16,6 miljoen euro omhoog naar 175,5 miljoen euro.

Ajax is sportief gezien aan een teleurstellend seizoen bezig. Naast het Europese debacle werd de ploeg ook al voortijdig uitgeschakeld in de KNVB-beker en bezet het in de Eredivisie met nog negen speelrondes voor de boeg de tweede plaats, op zeven punten achterstand van koploper PSV.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie