Zelfs als Feyenoord de KNVB-beker wint, wil Steven Berghuis niet van een geslaagd seizoen spreken. Daarvoor doet de bijrol die de Rotterdammers in de Eredivisie spelen teveel pijn bij de aanvaller die het vorige week op de training aan de stok kreeg met ploeggenoot Sven van Beek.

"De beker is naast het kampioenschap altijd een doel. Leuk als we die beker winnen, maar meer ook niet. Dat is niet genoeg", zei Berghuis na de met 1-3 verloren topper tegen PSV.

"We horen als Feyenoord niet op deze positie op de ranglijst te staan en zoveel van zulk soort wedstrijden af te leveren."

Het is goed mogelijk dat Feyenoord tegen PSV een wedstrijd was tussen de kampioen van vorig jaar en dit jaar. De club uit Eindhoven zette met de verdiende zege een grote stap naar de landstitel en heeft met nog negen speelrondes voor de boeg een voorsprong van zeven punten op naaste achtervolger Ajax.

Feyenoord zakt intussen steeds verder weg op de ranglijst en heeft liefst 23 punten achterstand op de koploper. "Het verschil met vorig seizoen is enorm", erkende Berghuis.

KNVB-beker

Feyenoord moest direct na de winterstop al afscheid nemen van hun titelaspiraties en hebben alleen het bekertoernooi over om nog iets van hun seizoen te maken.

De halve finale van woensdag tegen Willem II wierp zijn schaduw al vooruit. Zo bleef Robin van Persie tegen PSV aan de kant om geen risico's te nemen en liet Berghuis zich in de rust uit voorzorg wisselen vanwege opkomende liesklachten.

"In de fase waarin wij zitten, leek het me beter van het veld te gaan. Woensdag wil ik knallen. Ja, de druk staat er dan vol op bij ons. Maar misschien haalt dat juist wel het beste bij ons naar boven. Ik kan niet wachten eigenlijk, laat die halve finale maar komen", aldus Berghuis, met twaalf doelpunten de clubtopscorer in de competitie.

Treffer

Zijn laatste treffer dateert echter al van eind januari. Spits Nicolai Jörgensen, de topschutter van vorig seizoen, heeft na de winterstop nog helemaal niet gescoord.

"We hebben in 2018 nog maar weinig echt overtuigende wedstrijden gespeeld. Je probeert het elke keer weer op te brengen en vertrouwen in de ploeg te brengen, maar je ziet dat het broos is. Het wordt steeds onzekerder", stelde Berghuis.

"Een overwinning woensdag zou wel helpen. Maar als we de beker winnen, verbloemt dat niet alles. Als Feyenoord zijnde horen we niet op deze plek te staan."

Van Beek

Berghuis sprak zondag voor het eerst over de ruzie met Van Beek op de training van afgelopen woensdag. Hij begrijpt heel goed waarom de verdediger hem aanvloog.

"Ik speel altijd om te winnen, ook een trainingspartijtje. Het ging op het scherpst van de snede. Ik zuig dan een beetje en kan heel irritant zijn. Sven trok het niet meer en dat begrijp ik ook. Mijn reactie was niet goed."

Teamgenoten moesten het tweetal uit elkaar halen. Het akkefietje werd vastgelegd op camera en was dagenlang onderwerp van gesprek. Voor Berghuis en Van Beek was de onderlinge irritatie echter al snel uit de wereld.

"We hebben handjes geschud en daarmee was het voor ons allebei klaar. Zulke dingen gebeuren wel vaker. Op de pleintjes liep het vroeger soms ook wel eens uit de hand. Ik wil gewoon altijd winnen", gaf de vleugelspits te kennen.

Van Beek ontbrak zondag tegen PSV vanwege een blessure. "Maar dat kwam niet door mij, hoor", zei Berghuis met een knipoog.