PSV kan zondag in de topper in De Kuip tegen Feyenoord waarschijnlijk beschikken over Marco van Ginkel en Luuk de Jong. Beide spelers hervatten vrijdag de groepstraining.

"Als zij geen terugslag krijgen, wat we niet verwachten, zijn ze er tegen Feyenoord bij", liet trainer Phillip Cocu vrijdag op zijn persconferentie weten.

Van Ginkel miste de afgelopen drie competitiewedstrijden vanwege knieklachten opgelopen tijdens een training op het trainingskamp vorige maand in de Verenigde Staten. De Jong kwam vorige week in het thuisduel met sc Heerenveen (2-2) wel gewoon in actie, maar kreeg op de training van dinsdag een 'tikkie' van één van zijn ploeggenoten.

Cocu baalt er wel van dat hij het tegen Feyenoord moet stellen zonder Eredivisietopscorer Hirving Lozano, die tegen sc Heerenveen rood kreeg en vrijdag door de tuchtcommissie van de KNVB voor drie wedstrijden werd geschorst.

"Ik blijf het zwaar gestraft vinden. We hebben er alles aan gedaan om aan te tonen dat hij niet gedaan heeft wat er beweerd wordt. Of we in beroep gaan? We hebben nog even om hierover na te denken", gaf hij te kennen.

Feyenoord-PSV door de jaren heen

1963: Prinses Margriet schudt voor het duel in De Kuip beide elftallen de hand. © ANP
1965: Frans Bouwmeester snelt langs Daan Schrijvers. © ANP
1983: Feyenoorder Johan Cruijff passeert PSV'er Arie Haan. © ANP
1985: Een bewusteloze Willy van de Kerkhof wordt door PSV-trainer Jan Reker van het veld gedragen. © ANP
1990: John Bosman faalt oog in oog met Ed de Goeij niet vanaf de strafschopstip. © ANP
1994: Fred Blankemeijer inspecteert het veld en concludeert dat Feyenoord-PSV moet worden afgelast. © ANP
1995: Tom van Mol duelleert met Mike Obiku. © ANP
1999: Scheidsrechter Roelof Luinge geeft Ronald Waterreus de rode kaart. © ANP
1999: Julio Ricardo Cruz viert een Rotterdamse treffer met John Dahl Tomasson en Christian Gyan. © ANP
1999: Rood voor Joeri Nikiforov. Terwijl de Rus van het veld loopt steekt hij een cynisch duimpje op naar Feyenoord-trainer Leo Beenhakker. © ANP
2001: PSV viert een fraaie treffer van André Ooijer. © ANP
2003: Meteja Kezman ruziet met Anthony Lurling. © ANP
2003: Pierre van Hooijdonk schiet een strafschop overtuigend langs PSV-doelman Yves Lenaerts. © ANP
2003: Mateja Kezman viert in De Kuip zijn honderdste treffer voor de Eindhovenaren. © ANP
2004: Vreugde in De Kuip na een treffer van Feyenoord. © ANP
2008: De nu voor Feyenoord spelende Otman Bakkal viert zijn treffer voor PSV met reservespeler Ismaïl Aissati. © ANP
2009: Feestende Feyenoorders na de 1-0 van Leroy Fer tegen PSV. © ANP
2013: Feyenoord wint met 2-1. Op het veld is de sfeer grimmig, waarna het na afloop in de catacomben volledig uit de hand loopt als Jeremain Lens Joris Mathijsen opwacht. © ANP
2013: Ook de tweede editie van Feyenoord-PSV wordt gewonnen door de Rotterdammers. © ANP
2016: PSV wint in De Kuip met 0-2. © ProShots
2017: Feyenoord wint met 2-1 omdat PSV-doelman Jeroen Zoet de bal over de doellijn trekt. © ANP
© ANP

Lastig

Cocu wil zich desondanks niet verschuilen achter excuses en heeft er vertrouwen in dat PSV ook zonder de 22-jarige Mexicaanse aanvaller goed voor de dag kan komen in Rotterdam.

"Ik denk dat iedereen in een seizoen weleens te maken krijgt met dit soort situaties. We zullen omgaan met de situatie zoals die is. We zetten zondag een sterk team neer, ook zonder Lozano."

PSV verloor van de laatste acht confrontaties in De Kuip er liefst zeven en heeft het er dus traditioneel lastig, maar Cocu heeft wel een idee hoe dat komt.

"Vorig jaar vond ik mijn ploeg echt onder de indruk van het stadion, de mensen en de sfeer. Dat zag ik eerder dit jaar, in het bekertoernooi, al minder. Op diezelfde wijze moeten we de wedstrijd zondag ingaan. Het helpt dat veel spelers al een aantal van dit soort duels gespeeld heeft", stelde hij.

"We moeten bezig zijn met de aspecten waar we zelf invloed op hebben. Dat is ons eigen spel, het team, elkaar. Geen dingen van buitenaf. Dat klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is dat niet zo."

De wedstrijd tussen nummer vier Feyenoord en koploper PSV vangt zondag om 14.30 uur aan en staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie. Het verschil tussen beide clubs op de ranglijst bedraagt liefst twintig punten in het voordeel van de Eindhovenaren (62 om 42).

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie