Dwight Lodeweges moet bij het Nederlands elftal de eerste assistent van bondscoach Ronald Koeman worden. De huidige rechterhand van PEC Zwolle-trainer John van 't Schip is daarover in gesprek met de KNVB.

De 60-jarige Lodeweges zou de technische staf van Koeman, die verder moet gaan bestaan uit Kees van Wonderen, keeperstrainer Patrick Lodewijks en conditietrainer Jan Kluitenberg, completeren. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

Omdat Lodeweges nog tot de zomer van 2021 vastligt in Zwolle, moet de KNVB diens contract afkopen. De bond onderhandelt daar momenteel over met PEC.

Afgelopen november vertrok Lodeweges nog bij de KNVB. De ervaren oefenmeester kon het bondscoachschap van Oranje onder 20 niet meer combineren met zijn werkzaamheden bij PEC Zwolle.

Nog geen drie maanden later zou de geboren Canadees echter alweer graag aan de slag willen in Zeist, waar hij als het belangrijkste klankbord voor de nieuwe bondscoach Koeman moet gaan fungeren. Bovendien denkt hij "een uitstekende sparringpartner" te zijn voor de nog aan te stellen directeur voetbalontwikkeling.

Assistent

Lodeweges is sinds afgelopen zomer assistent-trainer bij PEC, dat na een uitstekende seizoensstart terug te vinden is op de vierde plaats in de Eredivisie. Daarvoor werkte hij een tijdje in de jeugdopleiding bij de Zwolse club.

Zijn laatste klus als hoofdtrainer was bij sc Heerenveen. Eerder stond hij ook voor de groep bij onder meer SC Cambuur, NEC, PSV (interim), FC Groningen, PEC, het Canadese FC Edmonton en JEF United uit Japan.

Koeman

Afgelopen dinsdag werd Koeman gepresenteerd als de nieuwe keuzeheer van Oranje. De oud-international tekende een contract tot en met het WK van 2022. In zijn kielzog verbond Nico-Jan Hoogma zich als directeur topvoetbal aan de KNVB.

De bond hoopt op korte termijn ook nog een directeur voetbalontwikkeling te benoemen, verklapte directeur betaald voetbal Eric Gudde. Voor die functie zou Aloys Wijnker, nu nog werkzaam bij de Amerikaanse bond, in beeld zijn.