Ruud Vormer is woensdag uitgeroepen tot beste speler van de Belgische competitie in 2017. De 29-jarige middenvelder van Club Brugge kreeg in de strijd om de Gouden Schoen de voorkeur boven Leander Dendoncker (RSC Anderlecht) en Youri Tielemans (RSC Anderlecht/AS Monaco).

Vormer is na Johan Boskamp (1975) en Rob Rensenbrink (1976) de derde Nederlander die de prestigieuze prijs wint.

De spelmaker kreeg de trofee uit handen van Louis van Gaal, die hem als trainer van AZ tussen 2006 en 2008 van dichtbij meemaakte.

"Ik vind het een geweldige eer dat ik deze schoen mag uitreiken aan een speler die ik al eerder een Bronzen Schoen heb uitgereikt", zei Van Gaal op het gala in Brussel.

"Toen kon ik nog zeggen dat ik de Zilveren Schoen heb gewonnen. Dat kan nu niet meer. Ik liet hem debuteren, ik zag het toch goed. Ik zag hem groeien bij Roda JC, ik zag hem leiden bij Feyenoord."

Oranje

Vormer ging bij laatstgenoemde club in de zomer van 2014 weg omdat hij in zijn ogen te weinig aan spelen toekwam en Van Gaal vindt het knap dat hij bij Club Brugge gelijk van zich deed spreken.

"Het is allemaal geen rozengeur en maneschijn. Als je daaruit komt en je laat de Belgen vergeten dat je Nederlander bent, dan ben je een hele grote. Ik hoop dat hij een kans krijgt in het nationale elftal. Dat kan ik makkelijk zeggen, want ik ben geen bondscoach meer. Een speler die zo belangrijk is, die wil elke trainer."

Vormer was na de speech van Van Gaal een beetje sprakeloos, maar stak zijn vreugde zeker niet onder stoelen of banken.

"Ik werk er hard voor, maar ik heb iedereen erbij nodig. Ik kan het niet alleen. Maar het is fantastisch dat ik hier mag staan met de Gouden Schoen. Ik ben supertrots."