De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft de strafeis tegen Tim Matavz dinsdag met één duel verhoogd. De Vitesse-spits dreigt nu voor vijf wedstrijden geschorst te worden naar aanleiding van zijn elleboogstoot tegen Heerenveen-verdediger Denzel Dumfries.

Matavz hoorde aanvankelijk nog vier duels, plus één voorwaardelijk, tegen zich eisen. "Maar wij achten de elleboogstoot reglementair en overtuigend bewezen", zei de aanklager dinsdag bij de beroepszaak in Zeist.

"Ik heb de beelden twintig keer gezien, vertraagd en op normale snelheid. De linkerarm van Dumfries wordt met veel kracht door Matavz weggeslagen. Je kunt niet anders concluderen dan dat dit een opzettelijke elleboogstoot is", aldus de aanklager. "Hier is sprake van een nare overtreding."

Vitesse hield er een andere lezing op na en vindt dat Matavz per ongeluk een tik met de onderarm uitdeelde aan Dumfries. "De normale beelden, die iedereen gezien heeft, geven een vertekend beeld. Onze beelden zijn door de tuchtcommissie genegeerd."

Uitspraak

De 29-jarige Matavz ging op 20 januari in de fout tijdens de thuiswedstrijd tegen Heerenveen (1-1). Het incident ontging scheidsrechter Allard Lindhout, waardoor de Sloveen aanvankelijk vrijuit ging. Op basis van televisiebeelden werd hij alsnog aangeklaagd door de KNVB.

Omdat Matavz en Vitesse niet akkoord gingen met het schikkingsvoorstel voor vijf duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk, ging de zaak naar de tuchtcommissie. Daar werd dezelfde straf geëist, waarop de Arnhemmers in beroep gingen.

Woensdagochtend doet de beroepscommissie definitief uitspraak. "We wachten af wat er uitkomt, daar zullen we het mee moeten doen", aldus de woordvoerder van Vitesse.

Live op de hoogte blijven van al het nieuws uit de Eredivisie? Download de NUsport-app

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie