De KNVB presenteert dinsdag in Zeist de nieuwe nieuwe bondscoach en technisch directeur. Dat gebeurt in aanwezigheid van de nieuwe directeur betaald voetbal Eric Gudde.

De KNVB is al enige tijd op zoek naar een nieuwe invulling voor de technische top. Voor de functie van bondscoach is Ronald Koeman volgens verschillende media de enige kandidaat, terwijl Nico-Jan Hoogma wordt gezien als de nieuwe technische man van de bond.

De huidige directeur van Heracles Almelo volgt in dat geval Hans van Breukelen op. Hij trad op 1 augustus terug bij de bond.

De 54-jarige Koeman zit sinds zijn gedwongen vertrek bij Everton eerder dit seizoen zonder club. Hij moet de opvolger worden van Dick Advocaat, die tijdens de afgelopen mislukte WK-kwalificatie de ontslagen Danny Blind verving.

Assistenten

De verwachting is dat Kees van Wonderen en Patrick Lodewijks de nieuwe bondscoach bij de nationale ploeg gaan assisteren. Naast de aanstelling van Koeman en Hoogma zou Aloys Wijnker, voormalig hoofd jeugdopleiding van AZ en nu nog werkzaam in de Verenigde Staten, bij de KNVB als hoofd voetbalontwikkeling gaan fungeren.

Na het WK van 2014 was Koeman al in beeld om toenmalig bondscoach Louis van Gaal op te volgen, maar de KNVB koos toen voor een constructie met Guus Hiddink en zijn latere opvolger Blind.

Dat leidde tot grote onvrede bij Koeman, die botste met de toenmalig directeur Bert van Oostveen. Nu Van Oostveen weg is, zijn er voor Koeman, die in 1997 en 1998 onder Hiddink al eens assistent-bondscoach was, geen obstakels meer.

Tijd

Eric Gudde, de nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB, liet in december al weten alle tijd te nemen voor de zoektocht naar een bondscoach en een directeur en zei de nieuwe namen niet voor februari te zullen presenteren.

Onder Koeman hoopt Oranje zich weer eens voor een groot eindtoernooi te plaatsen, nadat zowel het EK 2016 als het WK 2018 aan de neus van het Nederlands elftal voorbij zijn gegaan.