Vitesse heeft vrijdag goede zaken gedaan in de strijd om een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. De Arnhemmers waren in eigen huis eenvoudig met 2-0 te sterk voor FC Groningen.

Halverwege stond de eindstand al op het scorebord door doelpunten van Matt Miazga en Mason Mount.

Vitesse bleef ondanks de zege op de vijfde plaats op de ranglijst steken, maar vergrootte wel de voorsprong op nummer acht sc Heerenveen tot zeven punten, al komen de Friezen zaterdag thuis nog in actie tegen FC Twente.

De nummers vier tot en met zeven spelen aan het einde van het seizoen om een plek in de tweede voorronde van de volgende editie van de Europa League.

FC Groningen is aan een zeer teleurstellende jaargang bezig. De noorderlingen bezetten na 21 speelrondes slechts de dertiende positie.

Vitesse rekent af met FC Groningen

Droomstart

Vitesse kende een droomstart en kwam in de zesde minuut al op een 1-0 voorsprong via Miazga. De verdediger kopte een afgemeten voorzet van Lassana Faye knap achter de kansloze doelman Sergio Padt.

Vitesse bleef ook daarna de bovenliggende partij en nadat Mount en Bryan Linssen al goede kansen op de 2-0 hadden laten liggen, verdubbelde eerstgenoemde in de 32e minuut alsnog de score.

Mount was het eindstation van een uiterst fraaie aanval. Mitchell van Bergen gaf de bal strak voor het doel en door een slim overstapje van Tim Matavz kon de spelmaker simpel binnentikken.

De ruime achterstand zorgde ervoor dat FC Groningen eindelijk wakker werd en in de 36e minuut had Tom van Weert zelfs voor de aansluitingstreffer moeten zorgen, maar hij faalde voor zo'n beetje een open doel.

Afgekeurd

Vitesse raakte er niet van in de war en maakte er een minuut voor rust ook nog 3-0 van, maar de arbitrage was ontgaan dat de kopbal van Guram Kashia wel degelijk de doellijn was gepasseerd.

De thuisploeg deed het in de tweede helft allemaal wat rustiger aan en omdat FC Groningen ook niet echt een vuist wist te maken bloedde de wedstrijd een beetje dood.

Wel kreeg Lars Veldwijk in de 74e minuut nog een levensgrote mogelijkheid op de 2-1, maar hij schoot net als Van Weert met geen tegenstander in de buurt op onverklaarbare wijze naast.

Het gebrek aan spanning bood Vitesse-trainer Henk Fraser de gelegenheid om Roy Beerens zijn debuut te laten maken. De tweevoudig Oranje-international werd woensdag als vervanger gehaald van de naar Werder Bremen vertrokken Milot Rashica.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie