West Ham United heeft Tony Henry, die bij de club als directeur verantwoordelijk is voor de scouting, vrijdag ontslagen omdat hij schuldig is aan discriminatie.

West Ham United had de Brit eerder deze week al op non-actief gesteld, maar na een volgens de club "volledig" en "grondig" onderzoek is hij helemaal niet meer welkom in het Olympisch Stadion.

De Daily Mail bracht onlangs naar buiten dat Henry heeft gezegd geen Afrikaanse spelers meer naar West Ham United te willen halen omdat ze "een slechte instelling hebben" en "stennis schoppen" als ze niet spelen.

De bestuurder zou het boycotten van Afrikaanse spelers bovendien "het beleid van de club" hebben genoemd, al voegde hij er wel aan toe dat West Ham United "helemaal niets tegen het Afrikaanse ras heeft".

West Ham United doet in een kort statement op de officiële website afstand van de "onacceptabele" uitspraken van Henry.

"West Ham United tolereert geen enkele vorm van discriminatie. Bij de West Ham United-familie is iedereen welkom en hoort iedereen erbij, ondanks zijn of haar leeftijd, bekwaamheid, afkomst, religie of geaardheid."

FA

Niet alleen West Ham United, maar ook de Engelse voetbalbond buigt zich over eventuele maatregelen tegen Henry. De FA heeft de zaak in onderzoek, meldde de BBC donderdag al.

De Engelse spelersvakbond PFA is geschokt over de vermeende uitspraken. "We veroordelen deze zienswijze. Daarvoor is absoluut geen plaats in het voetbal", meldt de organisatie.

West Ham United heeft met Cheikhou Kouyaté, Pedro Obiang, Angelo Ogbonna, Arthur Masuaku en Edimilson Fernandes vijf spelers van Afrikaanse komaf onder contract staan. Diafra Sakho (Stade Rennes) en André Ayew (Swansea City) verlieten de club in de winterse transferperiode.

West Ham United vecht dit seizoen tegen degradatie. De ploeg van manager David Moyes bezet de twaalfde plaats en heeft een marge van slechts vier punten op de degradatieplekken.

De 'Hammers' gaan zaterdag om 16.00 uur op bezoek bij Brighton & Hove Albion. De club van Jürgen Locadia, Davy Pröpper en Tim Krul heeft drie punten minder en staat daarmee vijftiende.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Premier League