De KNVB heeft in de winterse transferperiode die woensdag afliep 133 spelers overgeschreven naar een andere club, een lager aantal dan vorig jaar tijdens de winterstop. In de Engelse Premier League werd meer uitgegeven dan ooit.

Op de laatste dag maakten 32 spelers een overstap van of naar een Nederlandse club, meldt de KNVB. De transferperiode liep van 3 tot en met 31 januari.

Met 133 transfers is het wintertransferrecord van vorig jaar (151 transfers) niet verbeterd. Deze transferperiode komt wel op de derde plaats, nog achter de winterse transferperiode van 2009 toen er 142 transfers waren.

In de winter is het traditiegetrouw rustiger dan in de zomer. Zo waren er afgelopen zomer 648 transfers, waarvan 80 op de deadlinedag.

Van de 133 transfers gingen 45 spelers van een Nederlandse naar een buitenlandse club en bewandelden 44 spelers de omgekeerde weg. Datzelfde aantal ruilde binnen Nederland van club. Van alle getransfereerde spelers werden er 37 verhuurd.

Sparta

Van de achttien Eredivisieclubs roerde Sparta Rotterdam, dat met trainer Dick Adovcaat voor handhaving strijdt, zich het meest op de transfermarkt. De Rotterdammers legden vijf spelers vast en haalden bovendien de bezem door de selectie.

Willem II contracteerde deze winter vier spelers, gevolgd door Ajax, NAC Breda, Roda JC en FC Twente (allen drie).

In de Jupiler League was Go Ahead Eagles met afstand de meest productieve club. De Deventenaren begroetten liefst zeven nieuwelingen.

Premier League

In Engeland werd volgens de BBC, dat zich baseert op cijfers van de sportaccountants van Deloitte, op de laatste dag van de transfermarkt voor een recordbedrag van 171 miljoen euro aan nieuwe spelers gekocht. Het bracht de totale uitgave in januari op 491 miljoen euro en ook dat is een record.

Pierre-Emerick Aubameyang, die Borussia Dortmund voor 64 miljoen euro verruilde voor Arsenal, was op de slotdag de duurste Premier League-aankoop.

Tottenham Hotspur legde Lucas Moura van Paris Saint-Germain vast voor 28 miljoen euro, Chelsea gaf 20 miljoen euro uit voor Arsenal-spits Olivier Giroud en Swansea City telde datzelfde bedrag neer voor André Ayew van West Ham United.

Oranje-international Virgil van Dijk bleef de duurste transfer van januari. Hij maakte voor 84,5 miljoen euro de overstap van Southampton naar Liverpool.