Aymeric Laporte vertrekt per direct naar Manchester City. De Engelse club betaalt de afkoopsom van 65 miljoen euro in het contract van de verdediger bij Athletic Bilbao.

De huidige nummer twaalf van de Primera Division meldt maandag dat Laporte vertrekt, omdat voldaan is aan de in zijn contract vastgelegde vertrekclausule. De verdediger wordt al wekenlang in verband gebracht met een transfer naar Manchester City, dat de transfer nog moet bevestigen. 

De Franse Bask speelt sinds 2012 in de hoofdmacht van Athletic Bilbao. In 161 duels voor de club maakte hij zeven treffers.

In een korte verklaring zegt Laporte: "Ik wil iedereen bij deze club bedanken. Ik kwam hier als een tiener en werd een volwassen voetballer. Ik vertrek voor een nieuwe uitdaging in mijn professionale carrière. Ik verlaat een unieke club die ik nooit zal vergeten."

Van Dijk

De 23-jarige Laporte wordt de op één na duurste verdediger aller tijden. Alleen voor Virgil van Dijk, die eerder deze maand voor 84 miljoen euro van Southampton naar Liverpool ging, werd nog meer betaald.

In de zomer betaalde City al 51 miljoen euro aan Tottenham Hotspur voor rechtsback Kyle Walker en legde de club 57 miljoen euro neer voor Benjamin Mendy van AS Monaco. De Franse linksback speelde door een zware knieblessure nog nauwelijks voor de ploeg van manager Josep Guardiola.

Eerder betaalde City al flinke transfersommen voor de verdedigers John Stones (naar verluidt 55 miljoen euro), Nicolas Otamendi (44 miljoen euro) en Aliaquim Mangala (30 miljoen euro).

Laporte wordt de duurste aankoop in de clubgeschiedenis van City. Kevin de Bruyne had die titel tot vandaag op zijn naam. De Engelse club betaalde 62 miljoen euro voor de Belgische middenvelder, die overkwam van VfL Wolfsburg.