Feyenoord gaat vanaf volgend seizoen met een zelfstandig beloftenteam in de reservecompetitie spelen. Nu bestaat het elftal nog uit afvallers van het eerste elftal, aangevuld met jeugdspelers.

In de nieuwe opzet krijgt Jong Feyenoord een vaste kern van zestien spelers en een eigen technische en medische staf. Om ruimte te maken voor het nieuwe team, verdwijnt Feyenoord onder-18, het op één na oudste jeugdteam.

"Met het inrichten van een zelfstandig beloftenelftal zorgen we voor een extra brug tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal", zegt technisch directeur Martin van Geel maandag op de site van Feyenoord.

"Daarmee bieden we spelers een podium en de kans om zich langer door te ontwikkelen, om vervolgens de stap te kunnen maken naar de A-selectie."

"De afgelopen jaren deden we dat door spelers te verhuren aan clubs uit de Eredivisie en de Jupiler League. In deze nieuwe opzet kan het beloftenteam wekelijks trainen en wedstrijden spelen en dient het dus als extra ondersteuning voor het eerste elftal."

Hekkensluiter

Momenteel heeft Feyenoord Simon Gustafson (Roda JC), Jari Schuurman, Calvin Verdonk (beiden NEC), Mo El Hankouri (Willem II), Gustavo Hamer (FC Dordrecht), Marko Vejinovic (AZ), Miquel Nelom (Sparta Rotterdam) en Kenneth Vermeer (Club Brugge) uitgeleend aan andere clubs.

Het huidige team van Jong Feyenoord is met vier punten uit zeven duels hekkensluiter in Groep A van de reservecompetitie.

Voetbalpiramide

Eerder sprak Feyenoord de wens uit om met het beloftenteam te worden toegelaten tot de voetbalpiramide. In juni werd echter besloten dat er de komende twee jaar geen nieuwe beloftenteams worden toegelaten.

De beloftenteams van Ajax, PSV, AZ, FC Utrecht (Jupiler League), Sparta (Tweede Divisie), Almere City, FC Groningen, FC Twente, FC Volendam (Derde Divisie zaterdag), Vitesse en De Graafschap (Derde Divisie zondag) maken op dit moment wel deel uit van de piramide.