AZ heeft zondag de uitwedstrijd tegen Willem II zonder al te veel problemen gewonnen: 0-2. In Kerkrade deed Roda JC in de strijd tegen degradatie uitstekende zaken door Excelsior met 2-1 opzij te zetten.

Bij Willem II-AZ was het binnen het kwartier al 0-2 door doelpunten van Mats Seuntjens en Alireza Jahanbakhsh. De Tilburgers kwamen in het vervolg soms wel in de buurt van AZ-keeper Marco Bizot, maar echt spannend werd het nooit.

AZ, waar topscorer Wout Weghorst door een schorsing ontbrak en winteraanwinst Ondrej Mihalik in de slotfase inviel, komt door de winst in het Koning Willem II Stadion op 42 punten uit twintig wedstrijden.

De ploeg van trainer John van den Brom zit daarmee nummer twee Ajax op de hielen. De Amsterdammers kwamen eerder op de dag niet verder dan 0-0 op bezoek bij FC Utrecht en hebben 45 punten. PSV gaat met 52 punten royaal aan kop in de Eredivisie.

Willem II won al zes competitieduels op rij niet. De ploeg van trainer Erwin van de Looi, die na dit seizoen vertrekt en door de eigen aanhang op negatieve wijze werd toegezongen, bezet de veertiende plek met zeventien punten.

Roda JC-Excelsior

Roda JC staat ondanks de winst op Excelsior nog op de voorlaatste plaats, maar het gat met hekkensluiter Sparta Rotterdam is nu vier punten. Bovendien heeft de club weer aansluiting met Willem II, FC Twente en NAC Breda.

Excelsior nam nog vroeg de leiding dankzij Milan Massop, maar Roda trok de zege naar zich toe dankzij een doelpunt van Jorn Vancamp voor rust en een treffer van Dani Schahin vroeg in de tweede helft. Bij beide goals gaf Mikhail Rosheuvel de assist. Bij Excelsior kreeg Luigi Bruins in de extra tijd nog zijn tweede gele kaart.

Roda boekte de eerste overwinning sinds 3 december. Destijds werd sc Heerenveen in eigen stadion eveneens met 2-1 opzij gezet. Vervolgens speelden de Limburgers twee keer gelijk en werd er drie keer verloren.

Het Excelsior van coach Mitchell van der Gaag hoeft zich ondanks de nederlaag in het Parkstad Limburg Stadion vooralsnog weinig zorgen te maken. De Rotterdammers bezetten met 24 punten uit twintig duels de elfde plaats.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie