Heerenveen heeft vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam nipt gewonnen. De Friezen zegevierden met 2-1 in het Abe Lenstra Stadion. 

Sparta kwam na drie minuten nog wel verrassend op voorsprong via Jeffrey Chabot. Reza Ghoochannejhad maakte na een kwartier al gelijk en Denzel Dumfries tekende na 65 minuten voor de 2-1 tegen zijn oude club. 

Door de nederlaag in Heerenveen wacht Dick Advocaat nog steeds op zijn eerste punt als coach van Sparta. De Rotterdammers verloren de eerste wedstrijd onder leiding van de 70-jarige Hagenaar van Vitesse (0-1) en gingen een week later ook onderuit in de derby tegen Excelsior (2-3).

Heerenveen boekte op zijn beurt de eerste zege van 2018. De ploeg van trainer Jurgen Streppel was de tweede seizoenshelft begonnen met een remise bij Vitesse (1-1).

Heerenveen komt door de krappe zege op 27 punten, goed voor de negende plek. Sparta, dat voor de achtste keer op rij verloor, blijft hekkensluiter in de Eredivisie met elf punten. 

Kansen

Sparta kende nog wel een uitstekende start in het Abe Lenstra Stadion, ook al had Heerenveen na één minuut al op voorsprong moeten komen. Ghoochannejhad verprutste een dot van een kans door van dichtbij op doelman Leonard Nienhuis te stuiten.

Waar Heerenveen faalde in de afronding, sloeg Sparta twee minuten later wel toe. Chabot werkte van dichtbij binnen met het hoofd na goed doorkoppen van AZ-huurling Fred Friday.

Heerenveen richtte zich snel op en zorgde al na een kwartier voor gelijkmaker. Ghoochannejhad revancheerde zich voor zijn gemiste kans in de openingsminuut door Nienhuis nu wel van dichtbij te passeren.

Ook na de gelijkmaker waren de beste kansen voor Heerenveen, dat na 65 minuten de leiding pakte. Dumfries liep eenvoudig het strafschopsgebied binnen en schoot de bal verrassend in de korte hoek.

Sparta zocht in de slotfase met onder anderen invaller Dabney dos Santos naar de gelijkmaker, maar kansen voor Dos Santos, Friday en Ryan Sanusi misten doel, waardoor Heerenveen de punten in Friesland hield.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie