Excelsior is negatief verrast door de berichtgeving over aanvaller Jinty Caenepeel, die vorig jaar in zijn vaderland België werd aangehouden vanwege de geur van cannabis uit zijn auto en een levenslang rijverbod riskeert.

De Eredivisieclub gaat via een statement in op berichtgeving van het AD. De krant meldde eerder vrijdag dat Caenepeel (21) op 9 juli bij een controle in Oostende tegen de lamp liep en daarbij verklaarde dat hij al twee jaar wekelijks gebruikt.

Excelsior laat in de verklaring weten "ontstemd en teleurgesteld" te zijn. "Dit was weliswaar voordat hij zijn contract bij Excelsior tekende, maar de clubleiding en de staf hadden wel op de hoogte gebracht moeten worden van dit voorval", melden de Rotterdammers.

"Voordat wij verder op de zaak willen ingaan, zullen wij eerst alle feiten boven water moeten krijgen. Het mag echter duidelijk zijn dat dit soort gedrag niet past bij het topsportklimaat dat wij nastreven."

Caenepeel belandde in de zomer van 2015 bij FC Eindhoven, waar hij basisspeler was. Eind juli vorig jaar tekende hij een driejarig contract bij Excelsior. Tot dusver speelde hij vijftien Eredivisieduels, waarin hij twee keer scoorde.

Aftrappen: Rentree Van Persie wordt succes en Ajax is 'big spender'
365
Aftrappen: Rentree Van Persie wordt succes en Ajax is 'big spender'

Advocate

De gebeurtenissen op 9 juli liggen volgens de advocate van Caenepeel iets genuanceerder. Tegen het AD zegt ze dat de jonge Belg onder invloed van slechte vrienden was.

"Hij ging die dag met hen een joint roken op het strand en was kort daarvoor bloed gaan geven voor zijn zusje, die leukemie heeft. Hij doet alles voor z'n gezin dat nog in Oostende woont en geeft hen volledige financiële ondersteuning", laat ze weten.

"Op 24 juli vorig jaar tekende hij z'n contract bij Excelsior. Daar hanteert men een nultolerantiebeleid rond alcohol en drugs. De clubs testten hun spelers regelmatig. Hij gebruikt nu absoluut niet meer."

De zaak rond Caenepeel is door de politierechter uitgesteld naar 25 mei. De aanvaller hoopt door middel van negatieve testresultaten bij zijn club te ontkomen aan een levenslang rijverbod.

Live op de hoogte blijven van al het nieuws uit de Eredivisie? Download de NUsport-app

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie