De Oranjevrouwen zijn vrijdag bij de loting voor de groepsfase van de Algarve Cup van volgende maand gekoppeld aan Japan, Denemarken en IJsland.

Nederland, dat de nummer zeven van de wereld is, treft daarmee respectievelijk de nummer negen, twaalf en twintig van de FIFA-ranking. De wedstrijden worden gespeeld op 28 februari, 2 maart en 5 maart.

De Algarve Cup is een jaarlijks toernooi. Vorig jaar eindigde Oranje als vijfde nadat het Japan met 3-2 versloeg. In de groepsfase werd toen gewonnen van olympisch finalist Zweden en China en verloren van Australië.

Het toernooi in Portugal stond voor Nederland destijds in het teken van de voorbereiding op het EK. Afgelopen zomer legden de Oranjevrouwen in eigen land knap beslag op de Europese titel door in de finale af te rekenen met Denemarken.

Gesloten deuren

Eerder deze week ging de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman twee keer onderuit in een oefenduel. Tegen Spanje (2-0) werd zaterdag de eerste nederlaag geleden sinds 9 juni en dinsdag werd achter gesloten deuren met 4-1 verloren van Engeland in een trainingsduel.

De uitslag van de wedstrijden tegen Engeland werd in eerste instantie opmerkelijk genoeg geheim gehouden. De KNVB meldde er niets over en vragen bleven onbeantwoord. De uitslag lekte vervolgens alsnog uit.

"Zoiets werkt niet, dus dat doen we niet meer. Iedereen mag weten welke resultaten het Nederlands elftal boekt, het publiek is terecht geïnteresseerd in ons en die belangstelling van media en publiek is begrijpelijkerwijs alleen maar toegenomen na het EK", zei Wiegman toen.

WK-kwalificatie

De volgende wedstrijd voor de Oranjevrouwen in de WK-kwalificatie is pas over ruim twee maanden. Op 6 april is Noord-Ierland de tegenstander. Met zeven punten uit drie duels gaat Nederland aan kop in groep 3.

De groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK van 2019 in Frankrijk. De vier beste nummers twee strijden in de play-offs om het laatste ticket.