De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft donderdag de strafeis tegen Tim Matavz verhoogd van vier naar vijf duels schorsing. De spits van Vitesse wordt ervan beschuldigd een elleboogstoot uitgedeeld te hebben in de thuiswedstrijd van zaterdag tegen sc Heerenveen.

Speler en de club gingen deze week niet akkoord met een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden, plus één voorwaardelijk. Bij de tuchtcommissie in Zeist bleek dat de strafeis is aangescherpt, meldt een woordvoerder van de KNVB aan NUsport. De uitspraak is vrijdagochtend om 10.00 uur.

Matavz plantte zaterdag in het Gelredome zijn rechterelleboog in het gezicht van Heerenveen-verdediger Denzel Dumfries. Scheidsrechter Allard Lindhout ontging het incident, maar op basis van tv-beelden werd alsnog een vooronderzoek ingesteld.

Vitesse vindt dat Matavz moet worden vrijgesproken. De club betoogt dat er geen sprake was van een elleboogstoot, maar dat de speler zich slechts 'los wilde maken.'

Als de tuchtcommissie de eis van de aanklager overneemt, mist Vitesse-trainer Henk Fraser zijn spits in de competitiewedstrijden tegen PEC Zwolle, FC Groningen, ADO Den Haag, Feyenoord en Excelsior.