Bert van Marwijk is donderdag definitief aangesteld als de nieuwe bondscoach van Australië. De 65-jarige Nederlander zal de 'Socceroos' leiden tijdens het WK van komende zomer in Rusland.

Van Marwijk volgt de in november opgestapte Ange Postecoglou op. De geboren Griek had Australië ruim vier jaar onder zijn hoede.

De kwalificatie richting het WK verliep echter uiterst moeizaam, waardoor de positie van Postecoglou onder druk kwam te staan.

Nadat de Australiër Graham Arnold eerder deze week liet weten niet beschikbaar te zijn als keuzeheer groeiden de kansen van Van Marwijk, die ook hoog op de kandidatenlijst stond.

Mark van Bommel, de schoonzoon van Van Marwijk, zal meegaan als assistent-bondscoach. Ook de Nederlanders Taco van den Velde (tevens verslaggever bij Voetbal International) en Roel Coumans gaan deel uitmaken van de technische staf.

Saudi-Arabië

Van Marwijk kwalificeerde zich afgelopen jaar met Saudi-Arabië voor het WK, maar stopte als bondscoach omdat hij geen overeenstemming kon bereiken met de bond over de voorwaarden voor een langer dienstverband.

Australië kwalificeerde zich voor de vierde keer op rij voor het WK en speelt in de poulefase tegen Frankrijk, Denemarken en Peru.

Van Marwijk treedt in de voetsporen van Guus Hiddink en Pim Verbeek, die Australië in het verleden al eens onder hun hoede hadden.

Steven Lowy, voorzitter van de Australische voetbalbond, roemt vooral Van Marwijks ervaring. "Dit is een geweldig resultaat voor het Australische voetbal'', aldus de preses. Volgens Lowy is Van Marwijk van "wereldniveau" en al goed op de hoogte van het elftal en de speelwijze.

Van Marwijk kende zijn grootste successen als bondscoach van het Nederlands elftal en trainer van Feyenoord, waarmee hij respectievelijk in 2010 de finale van het WK haalde en in 2002 de UEFA Cup won.