AZ is er vrijdag niet in geslaagd de lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht in een overwinning om te zetten. De Alkmaarders moesten genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel.

AZ kwam in de 55e minuut nog wel op een 0-1 voorsprong door een doelpunt van Jonas Svensson, maar FC Utrecht trok in de 74e minuut de stand gelijk dankzij een treffer van Cyriel Dessers.

AZ verzuimde door de remise het gat met koploper PSV voorlopig te verkleinen tot vijf punten en op gelijke hoogte te komen met nummer twee Ajax.

De ploeg van trainer John van den Brom blijft met 39 punten uit negentien wedstrijden op de derde plaats van de ranglijst in de Eredivisie staan.

FC Utrecht, waar Jean-Paul de Jong als opvolger van de naar Ajax vertrokken Erik ten Hag voor het eerst de honneurs waarnam, bivakkeert met 29 punten nog altijd op de zesde stek.

AZ en FC Utrecht maakten er in Stadion Galgenwaard een boeiend voetbalgevecht van. Er werden door beide teams fraaie aanvallen op de mat gelegd, maar echt grote kansen waren spaarzaam.

Weghorst

Wout Weghorst kreeg in de 26e minuut wel een goede mogelijkheid op de 0-1. De spits van AZ probeerde doelman David Jensen te verschalken met een bekeken stiftje, maar zijn inzet belandde net niet tussen de palen.

Weghorst ontving vlak voor rust zijn vijfde gele kaart van het seizoen, waardoor hij geschorst is voor het eerstvolgende duel met Willem II in Tilburg.

AZ nam in de openingsfase van de tweede helft alsnog de leiding. Rechtsback Svensson joeg de bal vanaf de rand van het vijandelijke strafschopgebied op fraaie wijze in de benedenhoek.

Het had er alle schijn van dat AZ de zege over de streep zou trekken, maar de bezoekers lieten zich niet voor het eerst dit seizoen toch weer in de slotfase verrassen.

Na een goede individuele actie van Gyrano Kerk aan de linkerzijde van het veld kwam de bal ter hoogte van de penaltystip voor de voeten van invaller Cyriel Dessers, die niet aarzelde en de bal tegen de touwen schoot: 1-1.

AZ probeerde er in de laatste paar minuten met de kersverse aanwinst van FC Groningen Oussama Idrissi in het elftal nog een slotoffensief uit te persen, maar een winnende goal bleef uit.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie