De Colombiaanse autoriteiten hebben mogelijk een doorbraak bereikt in de moord op voetballer Andres Escobar. De vermoedelijke opdrachtgever van de aanslag op de international, die op het WK van 1994 een eigen doelpunt maakte, is gearresteerd.

Dat melden bronnen binnen de Colombiaanse politie aan onder meer de sportkrant A Bola. De arrestatie van drugsbaron Santiago Gallon Henao volgt na een onderzoek naar drugshandel vanuit Colombia richting Europa.

Escobar werd op 2 juli 1994 op 27-jarige leeftijd kort na thuiskomst in Colombia doodgeschoten in een buitenwijk in Medellin. Ruim een week eerder had de verdediger met een ongelukkig eigen doelpunt de 2-1 nederlaag van zijn land tegen de Verenigde Staten ingeleid. Mede daardoor sneuvelde Colombia op het WK al in de groepsfase.

Humberto Castro werd na de moord gearresteerd en als dader veroordeeld tot 43 jaar cel. Na elf jaar werd hij wegens goed gedrag vrijgelaten.

De moordenaar handelde mogelijk in opdracht van een goksyndicaat, dat door de vroege uitschakeling van Colombia veel geld had verloren. Het Zuid-Amerikaanse land was als een van de outsiders afgereisd naar het WK en kon daar de verwachtingen niet waarmaken.