Na een winterstop van drie weken wordt de Eredivisie hervat met onder meer de Klassieker. Erik ten Hag maakt zijn debuut als trainer bij Ajax en Feyenoord vestigt zijn hoop op Nicolai Jörgensen. Verder is Roda JC een gatenkaas en kun je bij AZ wel gokken op een penalty. Dat en meer in de vooruitblik op de negentiende speelronde in de Eredivisie.

Vrijdag 19 januari

FC Utrecht-AZ (20.00 uur)

 • FC Utrecht is wat doelpunten maken betreft een zeer constante factor in de competitie. De laatste keer dat de Domstedelingen niet scoorden in de Eredivisie was op 22 oktober vorig jaar, uitgerekend tegen AZ (3-0).
 • Een penalty in een wedstrijd van AZ is meer regel dan uitzondering. De Alkmaarders legden dit seizoen al zes keer aan vanaf elf meter maar het team van John van den Brom kreeg zelf ook zes strafschoppen om de oren. De club kent wel een positief doelsaldo wat betreft strafschoppen. Zelf scoorden ze er vijf en vier keer maakte de tegenstander een doelpunt.

Zaterdag 20 januari

Roda JC-FC Twente (18.30 uur)

 • Er liggen kansen voor FC Twente in Kerkrade want bij Roda JC is het een gatenkaas. De Limburgers kregen het dit seizoen pas één keer voor elkaar om de nul te houden. Dat was in de wedstrijd tegen NAC Breda op 14 oktober (1-0). Samen met Heracles Almelo en Willem II is dit het minst vaak van alle clubs.
 • Of FC Twente hiervan gebruik kan maken in deze degradatiekraker is nog maar de vraag. De Tukkers stonden er in deze fase van de competitie nog nooit zo slecht voor als in 2018. Omgerekend naar het drie punten-systeem is het aantal van vijftien punten het laagste ooit naachttien duels.

PEC Zwolle-NAC Breda (19.45 uur)

 • Helaas voor NAC Breda is de wedstrijd tegen PEC Zwolle op zaterdagavond. Duels op die dag staan voor de Zwollenaren bijna altijd garant voor een overwinning. Alleen tegen Ajax (3-0 verlies) en Feyenoord (0-0) werd dit seizoen punten verspeeld op zaterdag.
 • Wat ook niet in het voordeel van NAC spreekt, zijn de slechte prestaties in uitwedstrijden. Er werd pas eenmaal gewonnen buiten Breda dit seizoen. Regerend landskampioen Feyenoord werd in De Kuip met 0-2 verslagen.

ADO Den Haag-VVV-Venlo (19.45 uur)

 • ADO Den Haag is VVV-Venlo al decennia lang niet gunstig gezind. De Limburgers wonnen voor het laatst op 22 maart 1978 in competitieverband in de Hofstad (1-2). Geen enkele speler uit de huidige selectie van de Venlonaren was toen al geboren.
 • Om deze reeks te doorbreken, moet VVV opletten bij de corners van ADO. Daaruit scoorden de Hagenaren zes keer dit seizoen en dat is samen met PSV het vaakst van alle Eredivisieclubs.

Vitesse-sc Heerenveen (20.45 uur)

 • Van Luc Castaignos lijkt het bij Vitesse niet te moeten komen tegen sc Heerenveen. Al dertien competitieduels staat de Schiedammer droog en dat is de langste reeks voor de spits ooit in de Eredivisie.
 • De winter mag van Heerenveen zo snel mogelijk afgelopen zijn. De laatste vijf uitduels in dit jaargetijde gingen allemaal verloren waarmee het gelijke spel tegen PSV in maart 2016 de laatste keer was dat de Friezen een nederlaag voorkwamen in de winter.

Zondag 21 januari

Sparta Rotterdam-Excelsior (12.30 uur)

 • Sparta kan hoop putten uit een positieve statistiek van Dick Advocaat. De Rotterdammers verloren de inhaalwedstrijd tegen Vitesse van dinsdag met 0-1 maar de 70-jarige trainer verloor nog nooit zijn eerste twee Eredivisieduels met een nieuwe club. In vijf van zijn vorige zes periodes in Nederland won hij zijn tweede wedstrijd in de competitie.
 • Bij Excelsior heeft men reden om alle ballen op Mike van Duinen te spelen. De oud-spits van ADO maakte drie van de laatste vijf competitiedoelpunten van de Kralingers.

Willem II-FC Groningen (14.30 uur)

 • Tegenstander Willem II ligt FC Groningen niet bepaald goed de laatste jaren. Al vijf duels wisten de Noorderlingen niet te winnen van de Tilburgers. De Groningers zijn wel de grootste prooi voor Willem II van alle Eredivisieclubs want tegen geen enkele andere tegenstander heeft de ploeg van Erwin van de Looi een langere ongeslagen reeks.
 • Ook wat betreft het onderlinge resultaat van beide trainers, kun je beter je geld op Willem II zetten. FC Groningen-trainer Ernest Faber won namelijk nog nooit van Erwin van de Looi.

Ajax-Feyenoord (14.30 uur)

 • De kersverse Ajax-trainer Erik ten Hag staat zondag voor het eerst langs de lijn bij een officiële wedstrijd van de Amsterdammers. Daarmee is hij de eerste coach die zijn debuut voor Ajax of Feyenoord maakt in de Klassieker sinds het betaalde voetbal zijn intrede deed in Nederland.
 • De onderlinge ontmoeting tussen beide clubs op 28 augustus 1960 is nog steeds de meest doelpuntrijke wedstrijd ooit in de Eredivisie. In De Kuip werd veertien maal gescoord en de Klassieker eindigde met 9-5 in het voordeel van Feyenoord.
 • Na de 1-4 overwinning van Ajax op Feyenoord eerder dit seizoen is Lasse Schöne de speler die de meeste Klassiekers speelde zonder een nederlaag. Van de negen keer dat de Deen tegen Feyenoord aantrad, wonnen hij en Ajax vijf keer en speelden ze vier keer gelijk.
 • Voor Ajax-assistent Alfred Schreuder wordt de wedstrijd tegen Feyenoord een bijzondere want de Barnevelder speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord. Ook speelde hij 37 wedstrijden voor de Rotterdammers in drie verschillende periodes (1993, 2003/2004 en 2005/2007).
 • Bij standaardsituaties is het opletten geblazen voor de defensie van Feyenoord. Ajax scoorde namelijk dit seizoen al zestien keer uit dodespelmomenten en dat is het vaakst van alle clubs. Feyenoord kreeg dit seizoen pas vijf doelpunten tegen uit zo'n moment, dat is het laagst van alle clubs in de Eredivisie.
 • Bij Ajax kan Nicolas Tagliafico zijn debuut maken. Dico Koppers was in oktober 2011 (1-1) de laatste Ajacied die in de Klassieker zijn debuut maakte. 
 • Voor de winterstop was Feyenoord al een aantal weken op dreef in de competitie. Vier van de laatste vijf wedstrijden werden gewonnen door de Rotterdammers. De laatste nederlaag van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst was op 22 oktober dit seizoen: tegen Ajax in de eigen Kuip.
 • Nicolai Jörgensen is de hoop in bange dagen voor Feyenoord. In de 21 wedstrijden waarin de Deense spits tot scoren kwam verloren de Rotterdammers niet.
 • Van Feyenoord-middenvelder Jens Toornstra is het bekend dat hij al bijna twee jaar droog staat buiten de Kuip. De Klassieker lijkt het perfecte moment om daar een einde aan te maken, want het laatste uitdoelpunt van de 28-jarige Leiderdorper was namelijk tegen Ajax. Op 7 februari 2016 scoorde Toornstra het enige doelpunt van Feyenoord in de Arena (2-1).
 • De Arena is al jaren een onneembare vesting voor Feyenoord in de Eredivisie. De laatste overwinning van Feyenoord in competitieverband in Amsterdam dateert van 28 augustus 2005 (1-2). Van de 61 ontmoetingen in Amsterdam, wonnen de Rotterdammers maar elf keer.

Heracles Almelo-PSV (16.45 uur)

 • PSV lijkt verzekerd van een doelpunt als het uit tegen Heracles Almelo speelt. In de zeventien Eredivisiewedstrijden in Almelo kwamen de Eindhovenaren altijd tot scoren.
 • Lerin Duarte is de enige speler in de huidige selectie van Heracles die ooit een doelpunt maakte tegen PSV. In negen wedstrijden tegen de Brabanders scoorde hij één keer en won hij nog nooit van de club die momenteel koploper is.