​Dick Advocaat is dinsdag met een nederlaag tegen Vitesse begonnen aan zijn trainersklus bij Sparta. Mason Mount maakte het enige doelpunt bij de competitiehervatting in Rotterdam (0-1).

Sparta-Vitesse, de eerste Eredivisiewedstrijd van 2018, werd op 10 december nog afgelast vanwege het winterse weer. Scheidsrechter Danny Makkelie oordeelde destijds dat het veld op Het Kasteel niet bespeelbaar was.

Met AZ-huurling Fred Friday als enige aanwinst op het veld deed Sparta dinsdag niet onder voor middenmoter Vitesse, maar de broodnodige punten in de strijd tegen degradatie leverde dat niet op voor de debuterende coach Advocaat.

Door het verlies zakten de Rotterdammers zelfs naar de achttiende en laatste positie in de Eredivisie. Roda JC heeft evenveel punten (elf), maar beschikt over een beter doelsaldo dan de nieuwe hekkensluiter. Vitesse passeerde ADO Den Haag en klom naar de zevende plek.

Güveli

Advocaat kon in zijn eerste officiële wedstrijd op de Sparta-bank geen beroep doen op zijn twee andere aanwinsten. Dabney dos Santos, net als Friday gehuurd van AZ, heeft nog een lichte blessure en Yigithan Güveli wacht nog op de afwikkeling van het benodigde papierwerk.

Diezelfde Güveli kon zodoende dinsdag nog meedoen bij Fenerbahçe. De 19-jarige centrale verdediger viel echter al na twintig minuten uit met een op het oog serieuze blessure en moest per brancard van het veld getild worden in de gewonnen bekerwedstrijd tegen Istanbulspor (0-1).

Mount

Na een tam begin was het Sparta dat dinsdag aanvankelijk de beste kansen kreeg. Friday stuurde Robert Mühren na een halfuur weg, maar die treuzelde te lang en gaf Vitesse-aanvoerder Guram Kashia zo de kans in te grijpen.

In de tweede helft tapten de bezoekers uit een ander vaatje en na gemiste kansen van Mount en Milot Rashica was het na 64 minuten wel raak. Mount liet Sparta-doelman Roy Kortsmit kansloos na een afgemeten voorzet van Rashica.

Sparta probeerde daarna met man en macht nog iets te forceren. Advocaat bracht Ragnar Ache, Thomas Verhaar en Craig Goodwin en dat leidde wel tot de nodige kansen, maar Vitesse bleef op de been en kreeg niet de rekening gepresenteerd voor de gemiste kansen aan de andere kant.

Zo mocht de Engelse Chelsea-huurling Mount zich na negentig vermakelijke minuten en een spannende slotfase matchwinner aan Vitesse-zijde én maker van het eerste Eredivisiedoelpunt van 2018 noemen.

Pastoor

Sparta speelt aanstaande zondag, opnieuw voor eigen publiek, de Rotterdamse derby tegen Excelsior. De 'Kasteelheren' wachten al sinds 29 oktober op een overwinning. Een maand geleden, na de 0-7 nederlaag tegen aartsrivaal Feyenoord, werd Alex Pastoor op straat gezet.

Vitesse, dat aan de laatste maanden onder trainer Henk Fraser bezig is, krijgt een dag eerder al bezoek van concurrent sc Heerenveen.

Live op de hoogte blijven van al het nieuws in de Eredivisie? Download de NUsport-app

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie