Ryan Giggs wordt definitief bondscoach van Wales. De Welshe bond heeft de oud-international maandag gepresenteerd als opvolger van Chris Coleman.

Giggs heeft een contract getekend voor vier jaar bij de ploeg die op het EK 2016 verrassend de halve finale haalde. Zijn eerste doel is plaatsing voor het EK 2020, nadat Wales het WK van komende zomer in Rusland misliep.

"Ik ben enorm trots dat ik deze eervolle baan bij de nationale ploeg heb gekregen'', aldus de 44-jarige Giggs. "Ik kan niet wachten om te beginnen met de voorbereiding op de cruciale wedstrijden later in het jaar voor de Nations League.''

Ook Craig Bellamy, Osian Roberts en Mark Bowen stonden op de kandidatenlijst als opvolger van Coleman, die in november na bijna zes jaar stopte als bondscoach en bij Sunderland tekende.

Kritiek

Bij zijn presentatie maandagmiddag in Hensol Castle zei Giggs dat hij deze kans niet kon afslaan. "Ik wilde heel graag terugkeren in het voetbal. Ik ga met een heel goede selectie werken die de afgelopen jaren succesvol is geweest."

Giggs, die 64 keer voor Wales uitkwam maar nooit op een eindtoernooi voor zijn land speelde, sloeg als speler vaak vriendschappelijk wedstrijden van zijn nationale elftal over om zich te concentreren op zijn club Manchester United. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen door de fans van Wales.

"Zolang ik wedstrijden win als bondscoach, zullen die vragen niet opnieuw naar boven komen. Ik heb geen sociale media, dus ik zie niet veel van de kritiek. Het mooie van voetbal is dat iedereen er een mening over heeft. Ik kan alleen hard werken en een winnend elftal produceren."

Manchester United

Giggs heeft nog maar weinig ervaring als coach. In het voorjaar van 2014 was hij enkele weken speler/trainer van Manchester United als tijdelijke opvolger van de ontslagen David Moyes. Hij stopte vervolgens als speler, na een carrière van 24 jaar bij United waarin hij twee keer de Champions League en dertien landstitels won.

Van 2014 tot de zomer van 2016 was hij als assistent van Louis van Gaal minder succesvol bij de 'Red Devils'. In twee jaar tijd werd alleen de FA Cup gewonnen. Na het ontslag van de Nederlander en de komst van José Mourinho stapte Giggs op bij de club waarvoor hij liefst 963 wedstrijden speelde.

Met het bondscoachschap van zijn geboorteland begint Giggs nu aan zijn eerste vaste aanstelling als hoofdtrainer. Hij zit op 22 maart voor het eerst op de bank bij Wales in de oefeninterland tegen China in Nanning.