FC Barcelona kan de nieuwe topaankoop Philippe Coutinho voorlopig nog niet inzetten. De Catalanen laten maandag weten dat de Braziliaans international last heeft van zijn rechterdijbeen.

De 25-jarige Coutinho, die op 1 januari al het Premier League-duel van Liverpool met Burnley miste, moet in elk geval drie weken wachten tot hij kan debuteren voor Barcelona. Mogelijk zal hij daardoor op 4 februari zijn eerste wedstrijd voor Barça spelen in de stadsderby tegen zijn oude club Espanyol.

De spierblessure kwam aan het licht bij de medische keuring die de spelmaker maandag onderging voordat hij zijn handtekening zette onder een contract tot de zomer van 2023. Die verbintenis bevat een gelimiteerde afkoopsom van 400 miljoen euro.

Coutinho arriveerde zondag in Catalonië en werd maandag gepresenteerd aan pers en publiek door de koploper van de Spaanse competitie. "Dit is een droom die uitkomt", zei de aanvaller, die afgelopen zomer een transfer naar Barcelona nog zag afketsen.

"Het is geen makkelijk proces geweest om Coutinho naar Barcelona te halen, maar alle fans van de club zijn blij dat hij er is", stelde voorzitter Josep Maria Bartomeu.

Liverpool

Coutinho liet zich maandag even zien aan de duizenden fans die naar Camp Nou waren gekomen voor zijn presentatie. Hij hield kort een balletje hoog en speelde daarna een rondo met enkele jeugdspelers van Barcelona. Heel soepel ging dat niet bij Coutinho, die zichtbaar last had van zijn rechterbeen.

FC Barcelona nam Coutinho zaterdag over van Liverpool. Met de overgang zou - inclusief bonussen - een bedrag van 160 miljoen euro gemoeid zijn.

Daarmee is de Coutinho de op twee na duurste voetballer ooit. Zijn landgenoot Neymar geldt sinds afgelopen zomer als de duurste speler ter wereld. Via een ingenieuze constructie wist Paris Saint-Germain het contract van de aanvaller bij Barcelona voor 220 miljoen euro af te kopen.

Paris Saint-Germain gaat in de zomer 180 miljoen euro voor Kylian Mbappé betalen, maar de Franse aanvaller wordt nu al gehuurd van AS Monaco.