Alfred Schreuder wordt definitief de assistent van de nieuwe Ajax-trainer Erik ten Hag. De geboren Barnevelder komt over van Hoffenheim.

Ajax heeft met de Duitse club overeenstemming bereikt en Schreuder is in hoofdlijnen akkoord, meldt de Amsterdamse club vrijdag. Binnenkort tekent de assistent een contract voor tweeënhalf jaar, tot en met 30 juni 2020.

Ten Hag, die overkomt van FC Utrecht, werd vorige week al voor dezelfde periode vastgelegd, als opvolger van de ontslagen Marcel Keizer.

De 45-jarige Schreuder wordt bij Ajax de opvolger van Hennie Spijkerman, die ook ontslagen is. Assistent-trainer Aron Winter mocht wel blijven en wordt de andere assistent van Ten Hag, die komende zondag begint aan zijn eerste werkweek in Amsterdam.

Een dag later vertrekt Ajax voor een trainingskamp naar Portugal en de verwachting is dat Schreuder dan ook al met de selectie meereist.

Dankbaar

Op de website van Hoffenheim neemt Schreuder al afscheid van de Duitse club. "Ik verlaat Hoffenheim met pijn in het hart", zegt hij.

"Ik ben Hoffenheim ontzettend dankbaar dat ik ervaring op heb mogen doen in een van de sterkste competities ter wereld en voor de buitengewone samenwerking met Julian Nagelsmann."

Schreuder hoopt op begrip dat hij de lokroep van Ajax, "de legendarische club uit zijn vaderland", niet kon weerstaan. De vrouw en drie kinderen van de oud-prof wonen nog altijd in Nederland.

FC Twente

Schreuder en Ten Hag kennen elkaar van hun tijd bij FC Twente. Schreuder was in het seizoen 2007/2008 speler van de Enschedese club waar de twee jaar oudere Ten Hag werkte als assistent-trainer. Eerder speelde Schreuder voor Feyenoord, NAC Breda, RKC Waalwijk en hij sloot zijn spelersloopbaan af bij Vitesse.

De oud-middenvelder werd vervolgens assistent-trainer bij Vitesse en FC Twente. Bij die laatste club maakte hij in 2014 de stap naar het hoofdtrainerschap, waarna hij in augustus 2015 ontslagen werd.

Bij Hoffenheim werkte Schreuder ruim twee jaar, eerst als assistent van Huub Stevens en daarna van Nagelsmann, die de club vorig seizoen naar een verdienstelijke vierde plaats in de Bundesliga leidde.

Als alles op tijd rond is, zit Schreuder op zaterdag 13 januari voor het eerst op de bank bij Ajax, dat dan oefenwedstrijden speelt tegen het Deense Lyngby BK en het Duitse MSV Duisburg. De Amsterdammers hervatten het Eredivisieseizoen op zondag 21 januari met de Klassieker in de Arena tegen Feyenoord.

Live op de hoogte blijven van al het nieuws uit de Eredivisie? Download de NUsport-app

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie