FC Utrecht heeft dinsdag Jean-Paul de Jong aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De voormalig assistent volgt de naar Ajax vertrokken Erik ten Hag op bij de huidige nummer zes van de Eredivisie.

De 47-jarige De Jong tekent een contract tot medio 2019 en zal donderdag voor het eerst de training leiden. Marinus Dijkhuizen, Rick Kruys en Luc Nijholt gaan als assistenten fungeren. Spitsentrainer Hans van de Haar moet vertrekken bij de subtopper.

"Ik ben trots dat ik als hoofdtrainer ben aangesteld", zegt De Jong op de website van FC Utrecht. "Het vertrouwen dat FC Utrecht in mij heeft waardeer ik zeer. Ik zie het als een mooie uitdaging om de koers die we onder leiding van Ten Hag hebben ingezet voort te zetten."

De Jong speelde van 1993 tot en met 2007 370 Eredivisieduels in de Domstad. Tweemaal won hij de KNVB-beker en één keer pakte De Jong als speler de Johan Cruijff Schaal met Utrecht.

Vertrouwen

De Jong begint aan zijn tweede klus als hoofdtrainer. Tussen 2013 en 2015 had hij FC Eindhoven onder zijn hoede. De oud-middenvelder leidde de ploeg met een tweede plek bijna naar promotie naar de Eredivisie.

In 2015 keerde De Jong terug naar Utrecht om assistent-coach te worden. Eerder was hij al zes jaar jeugdtrainer bij de club uit zijn geboortestad.

"Jean-Paul is tweeënhalf jaar geleden ingestapt bij FC Utrecht met de ambitie om hoofdtrainer te worden. Hierbij heeft hij het vertrouwen en de steun gekregen van de club en grootaandeelhouder Frans van Seumeren", zegt directeur voetbalzaken Jordy Zuidam.

"Sinds zijn terugkeer bij FC Utrecht is Jean-Paul onderdeel geweest van een zeer succesvol team. Door het tussentijdse vertrek van Ten Hag is nu het moment aangebroken om Jean-Paul zijn ambitie te laten waarmaken."

"Samen met zijn deels vernieuwde staf is het doel de prestaties van het eerste elftal te continueren. Wij hebben hier vertrouwen in en kijken uit naar de samenwerking."

Dijkhuizen

De 45-jarige Dijkhuizen werd eind vorig jaar ontslagen als hoofdcoach van SC Cambuur. Eerder leidde hij Excelsior, Brentford en NAC Breda. Nijholt (56) werkte eerder als assistent-trainer van Co Adriaanse bij Red Bull Salzburg en van Henk ten Cate bij Qatar onder-23.

De 32-jarige Kruys was al parttime in dienst als assistent en krijgt nu een fulltimefunctie. Net als Nijholt en Dijkhuizen was hij als speler actief bij FC Utrecht.

FC Utrecht vertrekt vrijdag naar het Spaanse La Manga voor een trainingskamp, waar oefenduels met Würzburger Kickers en Anderlecht gespeeld worden.

De club hervat de Eredivisie op 19 januari met een thuiswedstrijd tegen AZ.

Bekijk hier de stand en het programma van de Eredivisie