De KNVB heeft Dennis Bergkamp donderdag geëerd met een bronzen standbeeld in de beeldentuin op de campus van de voetbalbond in Zeist.

De voormalig aanvaller van Ajax, Internazionale, Arsenal en het Nederlands elftal was donderdagochtend zelf aanwezig om het beeld, dat hem in karakteristieke houding toont, te onthullen.

In de tuin in Zeist stonden al beelden van Abe Lenstra, Faas Wilkes, Piet Keizer, Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Ruud Krol, Johan Neeskens, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Marco van Basten, Edwin van der Sar en Rinus Michels.

"Heel bijzonder om hier tussen te staan. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar de houding en het hoofd zijn goed gelukt. Ik ben er blij mee", zei Bergkamp bij de onthulling.

Het is niet de eerste keer dat de 48-jarige Bergkamp, die momenteel assistent-trainer is bij Ajax, een standbeeld krijgt. Bijna vier jaar geleden mocht hij al een sculptuur van zichzelf onthullen naast het stadion van Arsenal.

Ajax

Bergkamp speelde tussen 1986 en 1993 voor Ajax, de club waarmee hij onder meer kampioen werd, de Europa Cup II won en ook beslag legde op de UEFA Cup. Hij vertrok vervolgens naar Inter, waar hij in een periode van twee seizoenen opnieuw de UEFA Cup won.

Vanaf 1995 speelde Bergkamp liefst elf seizoenen voor Arsenal. Met de 'Gunners' pakte hij onder meer drie keer de Engelse landstitel. In zijn laatste jaar bereikte hij met zijn club de Champions League-finale, waarin werd verloren van FC Barcelona.

Bergkamp, die 79 keer uitkwam voor Oranje, is sinds de zomer van 2011 assistent bij Ajax. Hij vierde als lid van de technische staf drie kampioenschappen.