Oud-keepster Hope Solo heeft zich kandidaat gesteld voor het vacante voorzitterschap van de Amerikaanse voetbalbond.

De 36-jarige Solo maakte haar kandidaatschap bekend via Facebook. De 202-voudig international is de negende sollicitant naar de opvolging van de afzwaaiende Sunil Gulati.

Gulati maakte onlangs kenbaar dat hij geen vierde termijn als voorzitter van de US Soccer Federation ambieert. Die beslissing nam hij nadat de mannenploeg zich niet wist te kwalificeren voor het WK van komende zomer in Rusland.

Solo hoopt met haar achtergrond serieus kans te maken op het voorzitterschap. "Ik weet precies wat er gedaan moet worden en hoe dat gedaan moet worden", schrijft de voormalige doelvrouw. "En ik heb de vastberadenheid om dat voor elkaar te krijgen."

"Ik heb mezelf altijd weg willen cijferen voor mijn overtuigingen en ik vind dat er geen groter goed is dan vechten voor gelijke rechten, integriteit en eerlijkheid. Zeker binnen een organisatie die zoveel kan betekenen voor het land."

Premies

Solo voegt zich in een rijtje met acht andere kandidaten, onder wie drie andere oud-internationals: Eric Wynalda, Paul Caligiuri en Kyle Martino.

Als een van de twee vrouwen die een gooi wil doen naar het voorzitterschap zal ze zich tijdens haar campagne vooral hard maken voor het gelijktrekken van de premies voor de vrouwen- en mannenploeg en wil ze de sport toegankelijk maken voor alle Amerikanen.

"De enige manier om het Amerikaanse voetbal weer op de wereldkaart te zetten is door een cultuur van diversiteit te creëren en afscheid te nemen van een mentaliteit die niet langer door de beugel kan", stelt Solo.

Volgens Solo, die zelf opgroeide in een arm gezin dat haar hobby nauwelijks kon bekostigen, heerst er binnen de bond momenteel een cultuur van "verrijking boven alles". "Er zijn betrokken en intelligente mensen om daar afscheid van te nemen."

Schorsing

Met onder meer twee keer olympisch goud (2008 en 2012) en de wereldtitel van 2015 geldt Solo als een van de meest succesvolle doelvrouwen ooit.

Nadat de Verenigde Staten in de kwartfinales van de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro werden uitgeschakeld, liet Solo zich bijzonder kritisch uit over de "laffe" tegenstander Zweden. Dat kwam haar op een schorsing voor een halfjaar te staan.

Als gevolg daarvan besloot ze zich voor onbepaalde tijd terug te trekken uit het voetbal, omdat ze "mentaal niet in staat was om terug te keren".

Vorige maand beschuldigde Solo voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter van seksuele intimidatie. De Amerikaanse beweerde door de Zwitser bij haar billen gepakt zijn tijdens een gala in 2013.