Cristiano Ronaldo is donderdag uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. Voor de 32-jarige Portugees is het de vijfde keer dat hij de Gouden Bal in de wacht sleept.

Ronaldo troefde onder anderen Lionel Messi (tweede) en Neymar (derde) af in de verkiezing van het tijdschrift France Football. De aanvaller van Real Madrid won de 'Ballon d'Or' eerder in 2008, 2013, 2014 en 2016.

"Ieder jaar kijk ik weer met plezier uit naar deze verkiezing", zei Ronaldo na het ontvangen van de Gouden Bal bij de Eiffeltoren in Parijs. "Ik wil graag mijn teamgenoten bij Real Madrid bedanken en iedereen die mij heeft geholpen om dit niveau te bereiken."

Door de uitverkiezing staat Ronaldo nu op gelijke hoogte met zijn eeuwige rivaal Messi. De aanvaller van FC Barcelona was van 2009 tot en met 2012 steeds de beste. Messi won de prijs ook in 2015.

De top vijf van de verkiezing van France Football wordt, naast Ronaldo, Messi en Neymar, gevormd door doelman Gianluigi Buffon (Juventus) en middenvelder Luka Modric (Real Madrid).

FIFA

Ronaldo werd in oktober ook door de FIFA uitgeroepen tot beste speler van 2017. De wereldvoetbalbond en France Football brachten tussen 2010 en 2016 samen één prijs uit, maar het Franse tijdschrift organiseert de verkiezing sinds twee jaar weer apart van de FIFA.

Ronaldo heeft zijn vijfde Gouden Bal te danken aan een sterk jaar met Real Madrid. De 'Koninklijke' won in 2017 de landstitel, de Champions League, de Supercopa en de Europese Super Cup.

In de Champions League, die Real Madrid voor het tweede jaar op rij won door Juventus in de finale te verslaan, kroonde Ronaldo zich bovendien tot topscorer met twaalf treffers.