Het Nederlands elftal wacht een zware loting voor de eerste editie van de Nations League. Oranje is ingedeeld in pot 3 en kan daardoor gekoppeld worden aan toplanden als Duitsland en Frankrijk.

Naast Nederland zitten ook IJsland, Kroatië en Polen in pot 3 van Divisie A, zo maakte de UEFA donderdag bekend. Groepshoofden Duitsland, Portugal, België en Spanje zitten in pot 1, terwijl Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Italië pot 2 vertegenwoordigen.

De Nations League, een nieuwe competitie die de vriendschappelijke interlands vervangt, telt in totaal vier divisies. Op elk niveau is uiteindelijk een plaats voor het EK 2020 te winnen. Dat geldt voor ploegen die tijdens de EK-kwalificatie met lege handen zijn blijven staan.

Dat betekent dat ook landen uit de D-divisie, waarin dwergstaten als Andorra, Liechtenstein, Luxemburg en Malta het tegen elkaar opnemen, zich via deze opzet kunnen kwalificeren voor het EK.

Kwalificatie

De Nations League staat van september tot november 2018 op het programma. Alle ploegen in poules van drie treffen elkaar tweemaal. De winnaars van iedere groep strijden in juni 2019 verder.

De landen in divisie A, B en C die als laatste eindigen in hun poule, moeten in de volgende editie op een niveau lager uitkomen.

Het kwalificatietoernooi voor het EK van 2020 start pas in maart 2019. Daarin zijn twintig van de 24 plaatsen voor de volgende Europese eindronde te verdienen