De KNVB maakt zich geen zorgen over de rechtszaak die Ibrahim Kargbo tegen de voetbalbond wil aanspannen. De oud-speler van Willem II eist een schadevergoeding nadat hij werd beschuldigd van matchfixing, maar uiteindelijk niet werd veroordeeld.

"We wachten wel af wat Kargbo gaat doen", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, dinsdag tegen VI. "Juridische stappen zien wij met vertrouwen tegemoet."

De 35-jarige Kargbo werd ervan verdacht in zijn periode bij Willem II (2006-2010) enkele duels te hebben beïnvloed. De KNVB hoopte die zaak voor de rechter te krijgen, maar wegens een gebrek aan bewijs hoefde de middenvelder uit Sierra Leone niet voor te komen.

"Volgens mij heeft Kargbo niet goed gelezen wat het Openbaar Ministerie heeft gezegd", aldus De Jong. "Ze geven aan dat het strafrechtelijk niet kan worden bewezen, maar ze zeggen niet dat er niks aan de hand is."

"De officier van justitie heeft gezegd dat ze er buikpijn van heeft en dat Kargbo hier heeft geprobeerd te fixen. Het komt zelden voor dat justitie zich zo uitlaat over een zaak."

Minister

De KNVB hoopt dat de wetgeving wordt aangepast, zodat toekomstige verdachten van matchfixing gemakkelijker veroordeeld kunnen worden.

De Jong: "Er is een nieuwe minister op het toneel verschenen die er werk van wil maken en er wordt alsnog gekeken naar expliciete strafbaarstelling van matchfixing. Daar pleiten wij al jaren voor. Dus er zit wel beweging in."

Het is nog onbekend of Kargbo zijn voornemen om de KNVB aan te klagen daadwerkelijk doorzet. De middenvelder zei vorige week in het Brabants Dagblad dat de bond zijn "carrière om zeep heeft geholpen". "Mijn advocaat moet er nu voor zorgen dat de KNVB mijn naam zuivert en dat ik een schadeloosstelling krijg."

Kargbo speelt tegenwoordig voor Dulwich Hamlet FC, een Engelse semi-profclub die op regionaal niveau actief is.