De Spaanse bondscoach Julen Lopetegui en de Portugese bondscoach Fernando Santos spraken vrijdag over een lastige loting voor hun ploegen voor het WK van volgend jaar in Rusland. De Iberische landen werden in Moskou in groep B gekoppeld aan Marokko en Iran.

"Het wordt een lastige opgave", zei Lopetegui na de loting in het Kremlin. "Portugal is de regerend Europees kampioen en beschikt niet alleen over Cristiano Ronaldo, maar ook op alle andere posities over topspelers."

Spanje begint het WK met de topper tegen Portugal. "De eerste wedstrijd wordt zeer belangrijk voor ons. Maar we moeten ook op onze hoede zijn voor Iran en Marokko, die het maximale zullen geven."

Lopetegui weet niet welke van de twee andere tegenstanders het sterkst is. "Marokko heeft zich gekwalificeerd door Ivoorkust, één van de sterkste teams uit Afrika, uit te schakelen en Iran schittert al enkele jaren in Azië."

Loting WK 2018 in Kremlin

In het Kremlin is geloot voor het WK voetbal van 2018. © ANP
In het Kremlin vindt de loting plaats voor het WK in Rusland volgend jaar zomer. © ANP
De loting wordt verricht door Cafu, Laurent Blanc, Gordon Banks, Fabio Cannavaro, Carles Puyol, Diego Forlan, Diego Maradona en Nikita Simonyan. © ANP
Ook Ronaldinho, Clarence Seedorf, Lothar Mattäus en Nwankwo Kanu behoren tot de aanwezigen bij de loting die om 16.00 uur begint. © ANP
Het Russische model Victoria Lopyreva is als ambassadeur het gezicht van het WK. © ANP
De Duitse bondscoach Joachim Löw en teammanager Oliver Bierhoff op de rode loper in het Kremlin. © ANP
Diego Maradona arriveert met zijn vriendin bij de loting. © ANP
Alles voor de show in Moskou moet tiptop in orde zijn. © ANP
Voor de IJslandse bondscoach Heimir Hallgrimsson (rechts) is het zijn eerste WK loting. IJsland maakt volgend jaar zijn debuut op een mondiale eindronde. © ANP
Gianni Infantino en Vladimir Poetin houden een welkomstpraatje voor de genodigden. © ANP
WK-topscorer aller tijden Miroslav Klose overhandigt de beker aan de organisatie. © ANP
De Russische zangeres Alsou treedt op in het Kremlin. © ANP
Ook krijgen de gasten een vrolijke balletact voorgeschoteld. © ANP
Presentatoren Gary Lineker en Maria Komandnaya betreden het podium in Moskou. © ANP
Alle assistenten komen op met een bijzonder geklede vrouw, dus ook Puyol. © ANP
De voormalig Russische bondsvoorzitter Simonyan maakt België groepshoofd van poule G. © ANP
Maradona en Cafu hebben wel lol in de loting. © ANP
De Russische tv-presentator Ivan Urgant en zangeres Alsou laten het publiek de WK-bal zien. © ANP

Santos

Santos sloot zich aan bij de uitspraken van Lopetegui. "Deze loting is misleidend, al kunnen we wel stellen dat Spanje en Portugal de favorieten zijn", liet de Portugees weten.

"Als we beter naar de andere tegenstanders kijken, beseffen we dat het een lastige poule wordt. De eerste wedstrijd tegen Spanje wordt erg belangrijk, maar de andere twee opponenten bleven ongeslagen in het kwalificatietoernooi."

Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk was wel blij met de loting. De Fransen, die in de WK-kwalificatie als eerste eindigden in de poule van Oranje, treffen op het WK in groep C Australië, Peru en Denemarken.

"Het had slechter gekund", vindt Deschamps. "Denemarken en Australië kennen we goed, die zijn we al vaak tegengekomen. De laatste keer dat we Peru troffen, was ik nog een kind en zat ik voor de televisie."

"Bij het vorige WK zei iedereen dat we een erg goede loting hadden, zelfs enkele spelers. Maar we plaatsen ons niet voor de tweede ronde door even met de vingers te knippen."

Löw

Titelverdediger Duitsland is in groep F ingedeeld bij Mexico, Zweden en Zuid-Korea. "Sportief zijn het zeer interessante tegenstanders'', aldus bondscoach Joachim Löw van de 'Mannschaft'. "We willen in deze poule het fundament leggen voor succesvolle titelverdediging. Dat is ons doel."

Brazilië neemt het in groep E op tegen Zwitserland, Costa Rica en Servië. Volgens bondscoach Tite zullen de 'Goddelijke Kanaries' niet alleen van eigen kracht uitgaan. "We zullen ons waar nodig aanpassen aan onze tegenstander. Sowieso gaan we ons de komende tijd goed verdiepen in de opponenten."